crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 438220

Zbornik radova

Autori: Pleše B, Grebenjuk VA, Brandt D, Schröder HC, Müller WEG
Naslov: Anaerobni putevi kod spužava (Porifera): Strombin dehidrogenaza (opin dehidrogenaza) iz spužve Suberites domuncula
Izvornik: Zbornik sažetaka znanstvenog simpozija 50 godina molekularne biologije u Hrvatskoj / Zahradka, K ; Plohl, M ; Ambriović-Ristov, A (ur.). - Zagreb : Institut Ruđer Bošković , 2008. (ISBN: 978-953-6690-78-7).
Skup: 50 godina molekularne biologije u Hrvatskoj
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 20-21.11.2008
Ključne riječi: Anaerobni putovi; Opin dehidrogenaze; Suberites domuncula
Sažetak:
Ovim istraživanjem obuhvaćena je identifikacija, analiza i karakterizacija StDH iz spužve S. domuncula na nivou gena i proteina. StDH gen je opisan po prvi put u Eukariota. Štoviše, identificirane su dvije alelne varijante kao homozigoti ili heterozigoti. Filogenetska analiza, potkrijepljena s enzimatskim studijama, ukazuje da STDH iz S. domuncula nije srodan s opin dehidrogenazama nađenim i opisanim kod drugih morskih beskralješnjaka. Nadalje, S. domunucla StDH ima dimernu strukturu (~75 kDa) za razliku od ostalih OpDH koji su monomeri. Rezultati ove studije ukazuju da StDH pripada OCD/mu-kristalin proteinskoj obitelji. Imunohistološka analiza pokazala je ekspresiju proteina oko bakteriocita (u kojima su inkapsulirane bakterije u spužvi) indicirajući da pod aerobnim uvjetima bakterije mogu metabolizirati strombin. Uzimajući u obzir filogenetsku rasprostranjenost opinskih puteva u različitim živim sustavima kao što su morski beskralješnjaci i bakterije, te analizu genetičkih varijacija (utvrđen polimorfizam) može se zaključiti da ako je došlo do HGT-a to je bio generalni fenomen koji se dogodio rano u evoluciji Animalia.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: ENG
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Biologija
Upisao u CROSBI: bplese@irb.hr (bplese@irb.hr), 21. Pro. 2009. u 11:21 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4