crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 439450

Časopis

Autori: Horbec, Ivana
Naslov: Homo principis et homo statuum - banska služba za vladavine Marije Terezije
( Homo principis et homo statuum. The office of banus during Maria Theresa's reign )
Izvornik: Povijesni prilozi (0351-9767) 37 (2009); 283-316
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: banska služba; upravna povijest; Hrvatski sabor; Banska Hrvatska; Marija Terezija; Karlo Batthyányi; Franjo Nádasdy
( office of banus; history of administration; Croatian Parliament; Civil Croatia; Habsburg Monarchy; Maria Theresa; Karlo Batthyányi; Franjo Nádasdy )
Sažetak:
U radu se preispituje položaj bana kao posrednika između kralja i hrvatskih staleža u upravi Banskom Hrvatskom. Težište istraživanja postavljeno je na razdoblje vladavine Marije Terezije (1740. - 1780.) te na banovanje grofa Karla Batthyányija (1742. - 1756.) i Franje Nádasdyja (1756. - 1782.). Promjene u banskoj službi pritom su postavljene u kontekst jačanja vladareva suvereniteta i razvoja javne službe kraljevskih namjesnika u Habsburškoj Monarhiji, ali i u europskim ranonovovjekovnim monarhijama u cjelini. U Banskoj Hrvatskoj je posrednički karakter banske službe objedinjavao odgovornost prema kralju u svojstvu nositelja kraljevih ovlasti u zemlji i ništa manju odgovornost prema hrvatskim staležima, jer se bana smatralo temeljem pravnoga poretka i nositeljem političkoga autoriteta u Banskoj Hrvatskoj. Ban je na području svoje jurisdikcije prvenstveno obnašao funkciju glavnoga zapovjednika vojske, no ujedno je, uz suradnju s hrvatskim staležima, kontrolirao i civilnu upravu koja je obuhvaćala cijeli kompleks vladarevih političkih, sudbenih, upravnih i fiskalnih prava. Proces jačanja vladareva suvereniteta i centralizacije njegova autoriteta u odnosu na staleška reprezentativna tijela tijekom ranoga novog vijeka znatno se odrazio na ovlastima i djelatnosti banske službe. Za taj je proces u Banskoj Hrvatskoj ključno razdoblje vladavine Marije Terezije, politički usmjereno k unutarnjoj integraciji Monarhije i obilježeno brojnim i dalekosežnim reformama hrvatske uprave. U tome je razdoblju provedena reforma porezne uprave, uređena je uprava županija kao najnižih upravnih jedinica, uvedena je urbarska regulacija, stvoreni su sustavi državnoga školstva i javnoga zdravstva te je osnovano, a potom i ukinuto, Hrvatsko kraljevsko vijeće kao prva institucija izvršne vlasti u Banskoj Hrvatskoj. Pritom su vojne vještine bana stavljene u drugi plan, a kvalitetu banske časti bečki je dvor počeo gledati prvenstveno kroz upravnu funkciju bana kao kraljeva namjesnika. Banska je služba infiltrirana u hijerarhiju državne uprave i obavezana na poslušnost kralju, dok je, s druge strane, ostala dio predodžbe hrvatskih staleža o vlastitoj državnosti i čuvaru tradicionalnoga staleškog uređenja.
Projekt / tema: 019-0190611-0597, 019-0190611-0594
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest
Puni text rada: 439450.Horbec-HPHS.pdf (tekst priložen 24. Lip. 2013. u 17:49 sati)
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Homo principis et homo statuum - banska služba za vladavine Marije Terezije
Upisao u CROSBI: ihorbec@isp.hr (ihorbec@isp.hr), 8. Sij. 2010. u 09:25 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4