crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 439890

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Šakić, Vlado; Franc, Renata; Ivičić, Ines; Maričić, Jelena
Naslov: Važnost sastavnica socijalnog identiteta: sličnosti i razlike stanovnika Like i Pokuplja sa stanovnicima ostalih hrvatskih regija
( The importance of the Lika identity components: similarities and differences of the Lika and Kupa River basin population to that of the population of other Croatian region )
Knjiga: Identitet Like: Korijeni i razvitak - knjiga II.
Urednik/ci: Holjevac, Željko
Izdavač: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar
Grad: Zagreb-Gospić
Godina: 2009
Serija: 37
Raspon stranica:: 113-128
Ukupni broj stranica u knjizi:: 661
ISBN: 978-953-6666-66-9
Ključne riječi: socijalni identitet, Lika, Pokuplje
( social identity, Lika, Kupa River basin )
Sažetak:
Ciljevi rada jesu utvrditi odnos relativne važnosti osobnog i socijalnog identiteta stanovnika Like i Pokuplja te usporediti relativnu važnost socijalnog identiteta i njegovih sastavnica u stanovnika Like i Pokuplja u odnosu na one ostalih regija Hrvatske i hrvatski prosjek. Osobni aspekti identiteta temelje se na vrijednostima, idejama, ciljevima i emocijama pojedinca. Socijalni aspekti identiteta odnose se na važnost pripadnosti obitelji, lokalnoj zajednici i regiji te jezičnoj, religijskoj i nacionalnoj skupini. Analizirani podaci prikupljeni su u sklopu ispitivanja javnog mnijenja građana Republike Hrvatske krajem 2002. godine (N=3508, od kojih je 329 iz Like i Pokuplja). Stanovnici Like i Pokuplja za samoodređenje prosječno približno jednaku važnost pridaju osobnim i socijalnim aspektima identiteta. Od sastavnica osobnog identiteta građani Like i Pokuplja relativno najvažnijima smatraju osobne vrednote i moralne kriterije te svoje osjećaje, a relativno najmanju važnost pridaju svojim željama i maštanjima te načinu na koji rješavaju svoje strahove i nesigurnosti. Od sastavnica socijalnog identiteta stanovnici Like i Pokuplja relativno najvažnijima smatraju poznavanje materinjskog jezika i narječja kraja, ponos što su stanovnici Hrvatske te pripadnost obitelji, a relativno najmanju važnost pridaju pripadnosti lokalnoj zajednici. U odnosu na stanovnike ostalih regija u Hrvatskoj utvrđeno je da su socijalni aspekti identiteta onima u Lici i Pokuplju prosječno manje važni nego onima zapadnoj Slavoniji, zagrebačkoj okolici te Dalmaciji. Međutim, važniji su im nego Međimurcima, dok se ne razlikuju značajno od stanovnika Istre, Varaždinske i Riječke regije, istočne Slavonije i Grada Zagreba.
Projekt / tema: 194-1941533-1514
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: jmaricic@pilar.hr (jmaricic@pilar.hr), 12. Sij. 2010. u 13:39 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4