crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 440975

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Prijatelj Pavičić, Ivana
Naslov: Prilog poznavanju kotorskih minijatura XV. stoljeća
( A Contribution to the Study of 15th Century Miniatures from Kotor )
Knjiga: Hrvatsko-crnogorski dodiri/crnogorsko-hrvatski dodiri: identitet povijesne i kulturne baštine Crnogorskog primorja
Urednik/ci: Čoralić, Lovorka
Izdavač: Hrvatski institut za povijest ; Matica Hrvatska
Grad: Zagreb
Godina: 2009
Serija: Biblioteka Hrvatska povjesnica - posebna izdanja-zbornici radova
Raspon stranica:: 683-731
Ukupni broj stranica u knjizi:: 854
ISBN: 978-953-6324-77-4
Ključne riječi: Lovro Dobričević, Đurađ Bazilj, Matko Junčić, slikar Mihovil, Giovanni da Luxia, život sv. Tripuna, Čistilište sv. Patrika, kotorske minijature XV. st.
( Lovro Dobričević, Đurađ Bazilj, Matko Junčić, Giovanni da Luxia, life of St. Triphon, purgatory of St. Patrick, 15th century miniatures from Kotor )
Sažetak:
U radu se obrađuju iluminacije nekoliko rukopisa nastalih u Kotoru tijekom XV. stoljeća. Posebna pažnja posvećena je minijaturama koje krase Cod. marc. It. XI, 196(=7577), Scritture varie di argomento religioso, Nr. 7577, kodeks datiran 1466. godine, naručen od kotorskog plemića Buće Mihovilovog Buće, a koji se čuva u Biblioteci Marciana u Veneciji. Minijature koje krase ovaj rukopis, s prikazom alegorija vrlina i mana, scena iz Čistilišta sv. Patrika i događaja iz života sv. Tripuna daju se Lovri Dobričeviću i njegovom krugu. U radu se uspoređuju njihove stilske specifičnosti sa stilskim karakteristikama Lovre Dobričevića. Istražuje se mogućnost da li bi autor mogao biti Lovrin učenik, kotorski slikar djelatan 1466. u Kotoru, Đurađ Bazilj. Od minijatura i inicijala koji krase rukopise/prijepise rukopisa koje je načinio kotorski bilježnik Giovani de Luxia u radnji se obrađuju dva inicijala (f. 6 r i f. 62 v) u rukopisu Univ. ms 2556 iz Univerzitetske biblioteke u Bologni datiranom 8. XI. 1435, te inicijal “O” s grbom obitelji Balbi (?) ; minijatura s likom Sv. Ivana Evanđeliste na Patmosu u knjizi Nicolasa de Lyra Postilla in Apocalipsim iz 1438. godine ; i prikaz Navještenja u knjizi Petrusa Berchoriusa Libellus de fide contra vanos et curiosos philosophos, (Ms Typ 292, prijepis Giovannija de Luxia iz 1444. godine), koja se čuva u Houghton Library, pri Harvard University (Cambridge). Na kraju rada se ukazuje na važnost sustavnog obrađivanja kotorske minijaturistike XV. stoljeća, koje bi trebalo omogućiti i bolje upoznavanje kotorskog slikarstva ovog razdoblja.
Projekt / tema: 244-2440820-0794
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest umjetnosti
Upisao u CROSBI: prijatelj@ffst.hr (prijatelj@ffst.hr), 21. Sij. 2010. u 10:35 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4