crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 441069

Časopis

Autori: Kordić, Snježana
Naslov: Proizvoljnost na mjestu znanosti: Anita Peti- Stantić, "Jezik naš i/ili njihov"
( Arbitrariness instead of science: Anita Peti- Stantić, "Jezik naš i/ili njihov" )
Izvornik: Književna republika : časopis za književnost (1334-1057) 7 (2009), 4-6; 321-328
Vrsta rada: recenzijski članak (review article)
Ključne riječi: sociolingvistika; povijest; standardni jezik; ilirski; nastanak nacija; kulturno-civilizacijska nadgradnja; dijalekatska osnovica; standardizacija; štokavski; religija; katolička crkva; međusobna razumljivost; policentrični jezik; hrvatski jezik; srpski; srpskohrvatski jezik
( sociolinguistics; history; standard language; Illyrian; nation-building; cultural-civilizational superstructure; dialect basis; standardization; Štokavian; religion; Catholic Church; mutual intelligibility; polycentric language; Croatian; Serbian; Serbo-Croatian )
Sažetak:
Analizirajući kritički knjigu Anite Peti-Stantić "Jezik naš i/ili njihov", govori se u ovome članku o nekoliko tema. Prva tema je da naziv "ilirski" u prošlim stoljećima nije značio isto što danas znači naziv "hrvatski". Druga tema je da su hrvatska nacija, srpska nacija i brojne druge nacije nastajale u 19. stoljeću, i da unutar jedne nacije ljudi nisu povezani porijeklom. Treća tema je uloga dijalektalne osnovice i kulturno- civilizacijske nadgradnje u procesu standardizacije jezika. Unutar toga govori se i o značenju termina "dijalektalni kontinuum", kao i o razlici između standardnog jezika i dijalekta. Naredna tema su sociolingvistički kriteriji za utvrđivanje da li se radi o jednom standardnom jeziku ili o nekoliko. U sklopu toga razrađuje se a) kako stvari stoje s međusobnom razumljivošću kad se gleda standardni jezik Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca ; b) koliko je udio istoga naspram različitoga u jeziku nabrojanih nacija ; c) kakve rezultate daje uvid u osnovno rječničko blago ; d) što pokazuje struktura sloga. Naposljetku, govori se i o tome da različita religijska pripadnost ne znači različit jezik.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Teologija,Filologija,Povijest
Puni text rada: 441069.Rev_art_PETI-STANTIC.PDF (tekst priložen 14. Lip. 2010. u 15:01 sati)
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar:
Upisao u CROSBI: skordic@public.hr (skordic@public.hr), 21. Sij. 2010. u 14:49 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4