crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 442754

Časopis

Autori: Sindik, Joško
Naslov: Povezanost manifestnog i doživljajnog perfekcionizma sa situacijskim parametrima učinkovitosti košarkaša
( Correlation between manifest and experiential perfectionism with situational parameters of efficiency of basketball players )
Izvornik: Hrvatsko športskomedicinski vjesnik (0354-0766) 24 (2009), 2; 98-112
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: perfekcionizam; doživljajni; manifestni; košarka; povezanost
( perfectionism; experiential; manifest; basketball; correlations )
Sažetak:
Dva su pravca kojima su autori pristupali problemu istraživanja perfekcionizma: u odnosu na njegove posljedice, i u odnosu na njegove karakteristike te dimenzije. Međutim, u ovom je istraživanju istraživan koncept unidimenzionalnog perfekcionizma, za koji se pretpostavilo da on može biti praktički dvodimenzionalan, te sadržavati manifestnu i doživljajnu komponentu. Perfekcionizam je zbog svojih obilježja pokazao povezanost s mnogim područjima ljudskog ponašanja, te je pretpostavljena njegova povezanost i sa situacijskim parametrima učinkovitosti košarkaša. Cilj Osnovni cilj istraživanja bio je utvrditi relaciju manifestnog i doživljajnog perfekcionizma sa standardnim i izvedenim parametrima situacijske uspješnosti u košarci. Metode Sudionici u istraživanju su bili igrači (N = 74) iz devet momčadi koje su nastupale u prvoj fazi prvenstva Hrvatske u košarci, sudionici A-1 lige iz prvenstva 2006/2007. godine. Primijenjena je Burnsova skala perfekcionizma s 10 čestica (verzija prilagođena hrvatskoj populaciji), a iz službenih zapisnika utakmica prvenstva su prikupljeni podaci o parametrima situacijske učinkovitosti košarkaša. Nakon utvrđivanja metrijskih karakteristika upitnika, te kvazi- konfirmatorne faktorske analize, formirani su bruto-rezultati za dvije dimenzije perfekcionizma. Analizirane su kanoničke te pojedinačne korelacije između dvije dimenzije perfekcionizma te stadardnih i izvedenih parametara situacijske učinkovitosti košarkaša . Rezultati U ovom se istraživanju pokazalo da ima metrijske osnove svesti unidimenzionalni perfekcionizam na dvije dimenzije. Dimenzije manifestnog i doživljajnog perfekcionizma nisu statistički značajno povezane niti s izvedenim, kao ni sa standardnim parametrima učinkovitosti košarkaša. Analiza pojedinačnih korelacija ukazuje na podatak da su «poželjni» situacijski parametri više pozitivno povezani s manifestnim perfekcionizmom. Zaključak Nije pronađena statistički značajna povezanost između manifestnog i doživljajnog perfekcionizma sa standardnim i izvedenim parametrima situacijske uspješnosti u košarci. Međutim, velik broj značajnih pojedinačnih korelacija ukazuje na važnost budućih istraživanja.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=toc&id_broj=3893
URL cjelovitog teksta: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=toc&id_broj=3893
Google Scholar: Povezanost manifestnog i doživljajnog perfekcionizma sa situacijskim parametrima učinkovitosti košarkaša
Upisao u CROSBI: josindik@public.hr (josindik@public.hr), 2. Vel. 2010. u 13:30 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4