Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida (CROSBI ID 159603)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Muhamedbegović, Benjamin ; Jašić, Midhad ; Budimlić, Asmir ; Stanković, Ivana
hrvatski
Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida
U primjeni nativnog škroba u prehrambenoj industriji često se javljaju problemi, prije svega zbog visoke retrogradacije te male otpornosti prema visokim temperaturama odnosno miješanju. U svrhu promjene i poboljšanja određenih svojstava škrobova, a time i proširenja njihove primjene u proizvodnji hrane provode se različiti postupci modifikacije. Cilj ovog rada bio je modificirati škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida te ispitati njegova svojstva (želatinizacije, retrogradacije, reološka svojstva te kapacitet bubrenja i topljivost). Škrob tapioke modificiran smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida imao je nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha te niži indeks topljivosti u odnosu na nativni škrob tapioke. Osim toga, viskoznost paste škroba povisila se navedenom modifikacijom, kao i stabilnost tijekom miješanja pri visokim temperaturama.
škrob tapioke ; modifikacija ; fizikalna svojstva škroba
nije evidentirano
engleski
Preparation of modified tapioca starch with mixture of adipic acid and acetanhydride
nije evidentirano
tapioca starch ; modification ; physical properties of starch
nije evidentirano