crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 447876

Zbornik radova

Autori: Tatalović Vorkapić, Sanja; Dadić-Hero, Elizabeta; Ružić, Klementina
Naslov: Analiza Plutchikova indeksa profila emocija kod opijatskih ovisnika i rekreativnih konzumenata sredstava ovisnosti
( An Analysis of the Emotion Profile Index of Heroin Addicts and Recreate Drug Users )
Izvornik: 2.hrvatski kongres o nuspojavama psihofarmaka s međunarodnim sudjelovanjem, Konačni program i zbornik sažetaka / Uzun S, Kozumplik O, Jakovljević M (ur.). - Zagreb : Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju, Hrvatsko društvo za biologijsku psihijatriju i psihofarmakoterapiju, Udruga za unapređenje zdravlja , 2010. 97-97.
Skup: 2. hrvatski kongres o nuspojavama psihofarmaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Rovinj, 11-14.03.2010.
Ključne riječi: PIE; opijatski ovisnici; zloporaba ilegalnih droga
( Emotion Profile Index; heroin addicts; recreate drug users )
Sažetak:
Psihodijagnostički rad s ovisničkom populacijom, pored ostalog, uključuje i provjeru emocionalnog statusa glede određivanje terapije, ali i za praćenje promjena u emocionalnom statusu pacijenata. U hrvatskoj psihologijskoj praksi vrlo je česta primjena Plutchikovog Indeksa profila emocija (PIE), no bez značajnije znanstvene validacije i utvrđenih normi. Stoga je cilj ovog rada bio analizirati emocionalni profil opijatskih ovisnika i rekreativnih konzumenata droga pri ulasku u ambulantni tretman primjenom PIE-a. Očekivalo se prevladavanje depresivno/agresivnog uzorka u emocionalnom profilu, za koji se smatra da će biti više izražen kod opijatskih ovisnika. Tijekom ambulantnog prijema, 215 pacijenata (163 muškog i 52 ženskog spola), prosječne dobi od 21 godine u rangu od 14-40 godina, je popunilo Plutchikov Indeks profila emocija (PIE). S obzirom na DSM-IV klasifikaciju, podijeljeni su u skupinu opijatskih ovisnika (N=134) i skupinu rekreativnih konzumenata droga (N=81). Rezultati su potvrdili pretpostavku o dominaciji depresivno-agresivnih tendenci u emocionalnom profilu u obje skupine sudionika. Isto tako, utvrđene su značajne statističke razlike na 5 od 9 ispitivanih dimenzija: rekreativni konzumenti droga pokazali su značajno veću razinu pozitivnijih dimenzija kao što su povjerljivost i bojažljivost, dok su opijatski ovisnici pokazali značajno veću agresivnost i depresivnost kao što je i pretpostavljeno. Također, rekreativni konzumenti droga su značajno više od opijatskih ovisnika iskrivljavali odgovore u socijalno poželjnom smjeru, što je i logično s obzirom na psihopatiziranu osobnost opijatskih ovisnika. Nalazi upućuju na značajnu dijagnostičku korisnost PIE-a, na određena ograničenja, ali i na potrebu za izrađivanjem hrvatskih normi pri ispitivanju emocionalnog statusa pojedinih kliničkih skupina u našoj zemlji.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Psihologija
Upisao u CROSBI: klruzic@medri.hr (klruzic@medri.hr), 14. Ožu. 2010. u 18:58 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4