crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 451105

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Lučev, Ivana
Naslov: Povezanost zadovoljstva, osobina ličnosti i demografskih varijabli na uzorku hrvatskih sudionika (s osvrtom na rezultate u Šibensko-kninskoj županiji)
( Connection between life satisfaction, personality traits and demographic variables on Croatian sample of subjects(Comparison of results from Šibenik-Knin county and Zagreb). )
Knjiga: Migracije i regionalni razvoj Hrvatske
Urednik/ci: Lajić, Ivan
Izdavač: Institut za migracije i narodnosti
Grad: Zagreb
Godina: 2010
Raspon stranica:: 153-182
Ukupni broj stranica u knjizi:: 231
ISBN: 978-953-6028-25-2
Ključne riječi: zadovoljstvo životom, demografske varijable, ličnost
( life satisfaction, demographic variables, personality )
Sažetak:
U prikazanom istraživanju ispitivalo se povezanosti zadovoljstva životom te osobina ličnosti modela velikih pet i demografskih varijabli. Podaci su prikupljeni na uzorku od 1048 sudionika koji dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, pri čemu su 472 sudionika dolazila iz Šibensko-kninske županije. Pokazalo se da je dob u niskim negativnim ali statistički značajnim korelacijama s općim zadovoljstvom životom, kao i pojedinim aspektima zadovoljstva životom. Viši stupanj obrazovanja bio je povezan s većim zadovoljstvom, a osobe koje su zaposlene ilskazale su višu razinu zadovoljstva životom općenito te različitim aspektima zdravlja. Usporedbom rezultata dobivenih na ukupnom uzorku s rezultatima u Šibensko-kninskoj županiji željeli smo provjeriti postoje li eventualne razlike u razini zadovoljstva kao i u strukturi povezanosti zadovoljstva s demografskim varijablama i crtama ličnosti. Pokazalo se da su sudionici u Šibensko-kninskoj županiji zadovoljniji od onih u Zagrebu s nizom specifičnih aspekata domena, no za zadovoljstvo životom općenito nisu nađene statistički značajne razlike. Kako nisu nađene značajne razlike u dobnoj ili spolnoj strukturi uzorka iz Šibensko-kninske županije i grada Zagreba, a utvrđene razlike u zaposlenosti, procjeni vlastitog standarda i stupnju školovanja sve su u korist zagrebačkog uzorka, više razine zadovoljstva sudionika u Šibensko-kninskoj županiji vjerojatno se može djelom objasniti nekim razlikama u crtama ličnosti. Neuroticizam, koji se odnosi na sklonost negativnim emocijama poput tuge, ljutnje i straha, u značajnim je negativnim korelacijama sa zadovoljstvom, što je potvrđeno i u ovom ispitivanju, a rezultati sudionika u šibensko-kninskom uzorku na skali neuroticizma bili su statistički značajno niži od rezultata za zagrebački uzorak.
Projekt / tema: 076-0762385-2375
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: ilucev@imin.hr (ilucev@imin.hr), 23. Ožu. 2010. u 19:29 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4