crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 45274

Zbornik radova

Autori: Jelušić, Marija; Gall-Trošelj, Koraljka; Kniewald, Hrvoje; Vugrek, Oliver; Jurak, Igor; Pavelić, Krešimir; Malčić, Ivan
Naslov: Genetska analiza hipertrofične kardiomiopatije.
( Genetic analysis of hypertrophic cardiomyopathy )
Izvornik: Zbornik sažetaka 4. kongresa Hrvatskoga pedijatrijskog društva / Barišić, Ingebord ; Hegeduš Jungvirth, Marija (ur.). - Zagreb : Klinika za pedijatriju, Klinika za dječje bolesti Zagreb , 2000. 73-73.
Skup: 4. kongres Hrvatskoga pedijatrijskog društva
Mjesto i datum: Čakovec, Hrvatska, 04.-07.10.2000.
Ključne riječi: hipertrofična kardiomiopatija; teški lanac beta miozina
( hypertrophic cardiomyopathy; beta myosin heavy chain )
Sažetak:
Danas kardiomiopatije predstavlju veliko područje interesa u kardiologiji. Hipertrofične kardiomiopatije započele su eru molekularne kardiologije. Kliničke i genetičke studije pokazale su da genetske mutacije predstavljaju značajnu ulogu u etiopatogenezi kardiomiopatija. Pretpostavlja se da će se točnim razumijevanjem molekularnih defekata bolest ubrzo moći dijagnosticirati i prevenirati putem molekularnih tehnika, kao što je to moguće kod drugih genetski određenih bolesti. Hipertrofična kardiomiopatija je primarna bolest miokarda koja je u večini slučajeva nasljedna. Dio bolesnika je bez simptoma, a kod drugih se javljaju simptomi srčane dekompenzacije, prekordijalnih boli ili sinkopa. Nagla smrt i aritmije su česte i to većinom kod bolesnika kod kojih su prisutni simptomi bolesti. Prevalencija iznosi oko 1:500, što govori u prilog da je HCM relativno česta nasljedna bolest. Nasljeđuje se autosomno dominantno, a uzrokovana je mutacijom na jednom od sedam gena koji su odgovorni za šifriranje proteina sarkomere. To su geni za kardijalni teški beta-miozinski lanac, kardijalni troponin T, alfa-tropomiozin, kardijalni protein C koji veže miozin, kardijalni troponin I, miozinski laki lanci i lokus na kromosomu 7q3 koji je povezan s WPW sindromom. Fenotip u HCM je u velikoj mjeri određen genetskim defektima Također je mehanizam nagle smrti povezan s određenom mutacijom. Genetska analiza provodi se kod devet obitelji, od čega je ukupno dvanaest bolesnika, jer je u dvije obitelji HCM dijagnosticirana i kod majke, a u jednoj obitelji od HCM boluju brat i sestra. Pet je ženskih bolesnika (42%) i 7 muških (58%). Kod osam bolesnika postoji pozitivna obiteljska anamneza, koja se očitovala naglom smrću užeg člana obitelji. Svi se bolesnici prate u kardiološkoj ambulanti Klinike za pedijatriju, KBC � Rebro� . Određivanje mutacije na jednom od sedam gena obavlja se na Institutu � Ruđer Bošković� , Zavodu za molekularnu medicinu. Kod svih bolesnika, njihovih roditelja i braće uzeta je venska krv iz koje se izdvaja DNA i RNA, te prepisuje mRNA u cDNA. U daljnjem postupku slijedi umnažanje željenih gena lančanom reakcijom polimeraze (PCR), analiza umnoženih odsječaka PCR elektroforezom u gelu agaroze i poliakrilamida, te analiza metodama RFLP, SSCP i sekvencioniranja. Rezultati studije detaljno će biti prezentirani na kongresu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 108141
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti
Napomene:
Paediatria Croatica (2000) (73-73) ; ISSN 1330-1403  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4