crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 455501

Disertacija

Autor: Hebrang, Branko
Naslov: Politička propaganda kao negativna paradigma
( Political propaganda as negative paradigm )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 8.12.
Godina: 2009
Stranica: 532
Mentor: Tuđman, Miroslav
Ključne riječi: politička promidžba; politička promidžba negativne paradigme; metode; politički montirani procesi; krivotvoreni zapisnik CK KPJ; ubojstvo Andrije Hebranga; proizvodnja suglasnosti; Kordunaški proces
( political propaganda; negative paradigm of propaganda; methods and model; politically rigged trial; forged record CK KPJ; murder of Andrija Hebrang; trial at ZAVNOH )
Sažetak:
U prvom dijelu rada istražena je teorijska dimenzija političke promidžbe kao prevladavajuće komunikacijske paradigme suvremenoga društva. Politička promidžba u simbiozi s masovnim medijima može pronositi vjerodostojne prikaze zbilje i pomoći vladajućoj eliti u upravljanju znanjem u funkciji društvenih ciljeva sukladno općem dobru. Kada prevladaju egoistične težnje, interpretacija zbilje može odstupiti od činjenica i fikcijskim prikazom zbilje stvoriti opažaj sukladan interesima izvorišta promidžbenoga procesa. U odnosu na činjenice i društvene posljedice to je politička promidžba negativne paradigme koja rabi razne psiholingvističke metode kao strategiju pridobivanja pojedinaca, skupina i društva za pretpostavljene ciljeve. U drugome dijelu rada utvrđena je korelacija i uzročnost između prikrivenih postupaka jugoslavenskih vlasti u eliminiranju Andrije Hebranga u politički montiranom postupku između 1948. i 1952. i informacijske strategije crne političke promidžbe vrha KPJ u interpretaciji njegove sudbine s efektom na individualne i socijalne destrukcije. Sistematizirana su bitna odstupanja u formiranome javnome znanju od dokumentiranih činjenica u arhivskoj građi, koja je zato imala ili još uvijek ima status zabranjenoga znanja, a identificirani su pokretači politički montiranih procesa Hebrangu i grupi osoba. Hebranga je uhitila politička policija 1948., ubijen je najvjerojatnije početkom pedesetih, a ubijeno je ili je umrlo od posljedica politički montiranih procesa još desetak osoba.
Projekt / tema: 130-1301799-1999
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Informacijske i komunikacijske znanosti
Upisao u CROSBI: bhebrang@hrstud.hr (bhebrang@hrstud.hr), 30. Ožu. 2010. u 00:40 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4