crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 458601

Zbornik radova

Autori: Löw, Ajana; Penić, Sandra
Naslov: Ispitivanje izraženosti predrasude prema Romima u periodima različite zastupljenosti Roma u hrvatskim medijima
( Investigation of prejudice level toward Roma during periods of different representation of Roma in Croatian media )
Izvornik: 19. dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja / Ljubotina, Damir ; Kamenov, Željka ; Mikac, Una ; Urch, Dražen (ur.). - Zagreb : Školska knjiga , 2009. 130-130 (ISBN: 978-953-175-339-5).
Skup: 19. dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 22.- 25. 04. 2009.
Ključne riječi: Romi; etnička predrasuda; stereotip; analiza sadržaja
( Roma; ethnic prejudice; stereotype; content analysis )
Sažetak:
Cilj provedenog istraživanja bio je ispitati promjene u izraženosti predrasude i socijalne distance prema Romima u tri vremenske točke te utvrditi kako s navedenim promjenama koincidira reprezentacija Roma i zastupljenost problema diskriminacije manjinskih skupina u tiskanim medijima. Istraživanje je provedeno na nezavisnim skupinama sudionika (N1=206, N2=223, N3=201) u tri točke mjerenja: prije, neposredno nakon te 18 mjeseci poslije emitiranja reality show natjecanja čiji je pobjednik bio Rom. Uz anketni dio istraživanja, u kojem je ispitan sadržaj stereotipa i izraženost predrasude i socijalne distance prema Romima u sve tri točke mjerenja, provedena je analiza sadržaja tri utjecajna hrvatska tiskana medija. Analizirane su ukupno 232 publikacije izdane u tri dvomjesečna razdoblja koja su prethodila provedbi svake od anketa. Najveća zastupljenost članaka s temama o Romima, posebice onih koji problematiziraju položaj Roma u Hrvatskoj i pitanje njihove diskriminacije, utvrđena je u drugoj točki mjerenja - za vrijeme i neposredno nakon prikazivanja show-a. U istom je periodu utvrđeno značajno smanjenje izraženosti predrasude i socijalne distance prema Romima, dok je sadržaj stereotipa ostao nepromijenjen. Osamnaest mjeseci kasnije, na komparabilnom uzorku sudionika, utvrđena je veća izraženost socijalne distance i predrasude prema Romima, no još uvijek niža nego u periodu prije reality show-a. Dobiveni rezultati raspravljeni su u vidu suvremenih shvaćanja o smanjenju predrasuda i promjeni stereotipa.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 130-1301422-1418
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://psihologija.ffzg.hr/uploads/GV/jq/GVjq5ZWSc1qY_jFQFQ483g/19_Dani-Bujasa_2009_Web_Version.pdf
Upisao u CROSBI: alow@ffzg.hr (alow@ffzg.hr), 1. Tra. 2010. u 11:38 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4