UTJECAJ UVJETA SKLADIŠTENJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MONOSORTNOG DJEVIČANSKOG MASLINOVOG ULJA (CROSBI ID 358424)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Zmaić, Marija
Škevin, Dubravka
hrvatski
UTJECAJ UVJETA SKLADIŠTENJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST MONOSORTNOG DJEVIČANSKOG MASLINOVOG ULJA
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj skladištenja na antioksidacijsku aktivnost djevičanskog maslinovog ulja proizvedenog od maslina sorte Drobnice. S obzirom da su fenolni spojevi najvećim dijelom odgovorni za održivost ulja, u ovom radu određivani su udjeli ukupnih fenolnih spojeva metodom prema Gutfingeru i HPLC analizom, udjeli o-difenolnih spojeva metodama prema Gutfingeru i prema Certu i suradnicima, te udjeli pojedinačnih fenolnih spojeva HPLC analizom. Osim navedenih analiza, uzorcima su određeni i osnovni parametri kvalitete. Tijekom skladištenja došlo je do smanjenja koncentracije ukupnih fenolnih tvari i o-difenola uslijed njihove antioksidacijske aktivnosti. Statistička obrada rezultata pokazala je da metode za određivanje ukupnih fenola i metode za određivanje o-difenola koreliraju sa vrlo visokim faktorom korelacije. Također je dokazano da o-difenolni spojevi prisutni u uzorcima daju najveći doprinos održivosti ulja. Vanilin, ferulna kiselina, hidroksditirosol i tirosol pokazali su najvišu korelaciju s antioksidacijskom aktivnošću ulja.
maslinovo ulje; antioksidacijska aktivnost; polifenoli; HPLC; DPPH
nije evidentirano
engleski
INFLUENCE OF STORAGE CONDITIONS ON ANTIOXIDATIVE ACTIVITY OF MONOVARIETAL VIRGIN OLIVE OIL
nije evidentirano
virgin olive oil; antioxidative activity; polyphenols; HPLC; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
02.03.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb