Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja (CROSBI ID 358461)

Ocjenski rad | diplomski rad

Juričko, Martina Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Juričko, Martina

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Utjecaj otapala i duljine trajanja ekstrakcije na antioksidacijska svojstva žutog čaja

Čaj se dobiva od biljke Camellia sinensis i jedan je od najpopularnijih napitaka širom svijeta. Znanstvena istraživanja su pokazala da konzumiranje čaja zbog prisutnih polifenolnih sastojaka može smanjiti rizik od pojave različitih bolesti, posebice karcinoma i srčanih oboljenja. Cilj ovog rada bio je odrediti ukupne fenole, neflavonoide i flavonoide te antioksidacijski kapacitet žutog čaja ekstrahiranog pri različitim uvjetima. Uvjeti ekstrakcije uključivali su: različito vrijeme ekstrakcije (3, 5, 10, 15, 30 min) i različita otapala (voda, 10%-tni, 25%-tni, 50%-tni i 100%-tni etanol) koji su se primjenili na čaj u rinfuznom obliku, filter vrećici i kuglici. Udio ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida odrenen je reakcijom s Folin-Ciocalteau reagensom. Antioksidacijski kapacitet je odrenen primjenom tri metode: reakcijama s željezo(ІІІ)-tripiridiltriazinom (FRAP) te radikalima 2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS) i 2, 2- difenil-1-pikrilhidrazilom (DPPH). Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da je najveći udjel polifenola ekstrahiran produljenom ekstrakcijom čaja u rinfuznom obliku. Kao najučinkovitije otopalo za ekstrakciju pokazao se 50%-tni etanol. polifenola ekstrahiran produljenom ekstrakcijom čaja u rinfuznom obliku. Kao najučinkovitije otopalo za ekstrakciju pokazao se 50%-tni etanol.

antioksidacijski kapacitet; Camellia sinensis; fenolni spojevi; žuti čaj

nije evidentirano

engleski

Effect of solvents and time of extraction on antioxidative properties of yellow tea extracts

nije evidentirano

antioxidant activity; Camellia sinensis; phenolics compounds; yellow tea

nije evidentirano

Podaci o izdanju

67

02.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija