Croatian scientific bibliography (CROSBI)



Bibliographic record number: 462428

Disertation

Author: Prčić, Ivana
Title: Udjel polifenola i antioksidacijski kapacitet različito pripremljenih ekstrakata yinzhien čaja
( Polyphenol content and antioxidant capacity of different made extracts of yinzhien tea )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 03.07.
Year: 2009
Page: 75
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: antioksidacijski kapacitet; Camellia sinensis; polifenoli; žuti čaj
( antioxidant capacity; Camellia sinensis; polyphenols; yellow tea )
Abstract:
Čaj je jedan od najčešće konzumiranih napitaka u svijetu. Osim zbog svoje ugodne arome i specifičnog okusa, popularan je i zbog pozitivnih zdravstvenih učinaka. U radu su ispitivani ekstrakti žutog čaja pripremljeni iz rinfuze, filter vrećice i kuglice za ekstrakciju tijekom različitog trajanja ekstrakcije (3, 5, 10, 15 i 30 minuta). Vodeni i 75%- tni etanolni ekstrakti iz rinfuze pripremljeni su klasičnom ekstrakcijom i ekstrakcijom u ultrazvučnoj kupelji. Ukupni fenoli i flavonoidi određeni su metodom s Folin-Ciocalteu reagensom, a antioksidacijski kapacitet primjenom tri metode: FRAP (reakcija sa željezo(III)-tripiridiltriazinom), ABTS (reakcija s 2, 2'azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselinom)) i DPPH (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilom). Najveći udjel ukupnih fenola određen je u 50%- tnom etanolnom ekstraktu žutog čaja pripremljenom iz kuglice za ekstrakciju, a najmanji u 100%- tnom etanolnom ekstraktu iz filter vrećice. Najveći antioksidacijski kapacitet imao je 75%- tni etanolni ekstrakt čaja iz kuglice, a najmanji 100%- tni etanolni ekstrakt žutog čaja iz filter vrećice. Određeni su visoki koeficijenti korealacije između udjela ukupnih fenola i flavonoida te između udjela ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata žutog čaja.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: fdujmic@pbf.hr (fdujmic@pbf.hr), 6. Tra. 2010. u 14:26 sati