crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 463150

Disertacija

Autor: Sedić, Mirela
Naslov: Biološki učinci novog amidino-supstituiranog – benzimidazo [1, 2-a] kinolina na tumorske stanične linije debelog crijeva čovjeka u uvjetima in vitro
( Biological effects of new amidino-substituted-benzimidazo [1, 2-a] quinoline on colon tumour cell lines grown in vitro )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Prirodoslovno-matematički fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 15.11.
Godina: 2006
Stranica: 103
Mentor: Pavelić, Krešimir
Neposredni voditelj: Kraljević Pavelić, Sandra
Ključne riječi: apoptoza / benzimidazo kinolini / proteomika / rak debelog crijeva
( benzimidazo quinolines; proteomics; colon cancer; apoptosis )
Sažetak:
U ovom je radu istražen učinak potpuno novog derivata kinolina, amidino-supstituiranog-benzimidazo (1, 2-a) kinolina na rast i preživljenje tumorskih stanica kolona sa mutiranim i «divljim tipom» gena p53. Najsnažniji anti-proliferativni i citotoksični učinak je ovaj spoj imao na stanice SW 620 (jedna mutacija p53), što ukazuje na potencijalnu korelaciju između mutacije gena p53 sa povećanom osjetljivosti na ispitivani spoj. Uočeno je da je ovaj spoj djelovao kao katalitički inhibitor enzima topoizomeraze II. Nadalje, njegov je učinak na progresiju staničnog ciklusa bio najjači pri koncentraciji od 5 uM, ali se bitno mijenjao kroz vremenske periode, te ovisno o staničnoj liniji, što ukazuje da nema specifično djelovanje na stanični ciklus. Međutim, kod svih tumorskih stanica je bilo primjećeno progresivno povećanje sub G1 populacije indikativne za apoptozu. Zaista, aneksin-V test je pokazao indukciju apoptoze nakon tretiranja ispitivanim spojem. Proteomska studija je ukazala na promjene u ekspresiji proteina uključenih u zaštitu stanice od reaktivnih kisikovih vrsta, što implicira ulogu oksidativnog stresa u odgovoru tumorskih stanica kolona na ispitivani spoj. U HCT 116 stanicama («divlji tip» p53) je bilo uočena ekspresija maspina i adenilat kinaze izoenzima 1 koji se induciraju nakon aktivacije p53, pa vjerujemo da ispitivani spoj inducira apoptozu u HCT 116 stanicama kroz aktivaciju p53-ovisnog mitohondrijskog puta. Međutim, kod SW 620 je moguća indukcija apoptoze neovisno o p53, jer je nađena promjena ekspresije proteina uključenih u različite signalne puteve koji se direktno ili indirektno povezuju sa apoptozom poput c-myc.
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti
Upisao u CROSBI: pavelic@irb.hr (pavelic@irb.hr), 6. Tra. 2010. u 21:15 sati  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4