Utjecaj dodatka različitih biljnih ulja na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja (CROSBI ID 163099)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Benčić, Đani ; Pašić, Melita
hrvatski
Utjecaj dodatka različitih biljnih ulja na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja
Oksidacijska stabilnost je važan parametar za procjenjivanje kvalitete ulja i masti, daje dobru procjenu stanja njihove osjetljivosti za oksidacijsko kvarenje. Istraživano je poboljšanje oksidacijske stabilnosti suncokretovog ulja u smjesi s repičinim uljem, uljem kikirikija, uljem kukuruzne klice i rižinim uljem. Ispitivana je smjesa različitih biljnih ulja sa suncokretovim uljem (25:75 i 50:50). Oksidacija smjese dvije vrste ulja inducirana je i mjerena primjenom Rancimat metode (uzorak 3, 0 g, temperatura 120°C, protok zraka 9 L/h). Rezultat oksidacije ulja izražen je indukcijskim periodom (IP). Stabilnost smjese ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Miješanje ispitivanih ulja sa suncokretovim uljem (25:75 i 50:50) dovodi do porasta oksidacijske stabilnosti smjese ulja. Rezultat miješanja ulja kukuruzne klice i rižinog ulja sa suncokretovim uljem (25:75 i 50:50) za svako posebno, poboljšana je oksidacijska stabilnost smjese ulja u Rancimat testu od 14, 4 % do 34, 4 % s uljem kukuruzne klice i od 15, 2 % do 46, 8 % s rižinim uljem u usporedbi sa suncokretovim uljem (kontrolni uzorak). Ovo istraživanje prikazuje načine poboljšanja stabilnosti suncokretovog ulja miješanjem s repičinim uljem, uljem kikirikija, uljem kukuruzne klice i rižinim uljem.
biljna ulja ; smjesa ulja ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi
nije evidentirano
engleski
Addition of different vegetable oils effect on oxidative stability of sunflower oil blend
nije evidentirano
vegetable oils ; oxidative stability ; natural antioxidants
nije evidentirano