crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 467545

Disertacija

Autor: Mandić, David
Naslov: Postanak praslavenskih naglasnih paradigmi kod imenicâ i njihova sudbina u hrvatskom jeziku
( The Rise of the Proto-Slavic Accentual Paradigms in Nouns and Their Fate in the Contemporary Croatian Language )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 16.10.
Godina: 2009
Stranica: 234
Mentor: Mihaljević, Milan
Ključne riječi: naglasak; ton; naglasna paradigma; akcentologija; prozodija; hrvatski jezik; slavenski prajezik; baltoslavenski jezici
( stress; accent; tone; accentual paradigm; accentology; prosody; Croatian language; Proto-Slavic; Balto-Slavic languages )
Sažetak:
Cilj je disertacije prikazati postanak kasnih praslavenskih naglasnih obrazaca (tzv. paradigmi) i ostalih glavnih značajki tadašnjega naglasnog sustava te njihov daljnji razvoj u hrvatskom jeziku. Zbog opsežnosti građe razmatraju se samo imenice, no slična ili ista načela vrijede za sve promjenjive riječi. U prvom je poglavlju ukratko prikazano i prokomentirano nekoliko teorija o naglasnom sustavu indoeuropskoga prajezika, a potom se objašnjavaju najvažnije naglasne i s naglaskom povezane pojave koje se datiraju u prabaltoslavensko razdoblje. Sve su te pojave zbog znatne vremenske dubine poprilično sporne. Također, tu se tumače i odnosi među jezicima baltoslavenske grane. U drugom se poglavlju razmatraju pojedine naglasne značajke i pojave datirane u praslavensko razdoblje u širem smislu (dakle, uključujući i općeslavensko razdoblje) te se pokušavaju objasniti i s gledišta fonologije, pa i fonetike. Treće poglavlje sadrži sinkronijski prikaz kasnopraslavenskoga sustava naglasnih paradigmi te tumačenje nekih prozodijskih pojava povezanih s tvorbom riječî. U četvrtom se pak poglavlju objašnjava prozodijski razvoj hrvatskoga jezika, s težištem na novoštokavskim govorima i standardnom jeziku. Zadnja dva poglavlja donose prikaze suvremenoga stanja – u petom je dan sažet prikaz stanja u novoštokavskom, dok se u šestom tek navode naglasni tipovi i pravila svojstvena standardnomu hrvatskom jeziku. Pri opisima naglasnih pojava, osobito ranih, prajezičnih, navode se i komentiraju najznačajnije teorije o njima te se predlažu drugačija rješenja. Većina je naglasnih pojava i pravila prikazana u skladu s načelima višeslojne (autosegmentne) fonologije.
Projekt / tema: 303-0000000-2680
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: damandic@ffzg.hr (damandic@ffzg.hr), 9. Tra. 2010. u 16:30 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4