crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 469320

Zbornik radova

Autori: Kurtović, Božidar; Vardić, Irena; Valić, Damir; Kapetanović, Damir; Teskeredžić, Zlatica; Teskeredžić, Emin
Naslov: Zdravstveno stanje klena (Squalius cephalus) u odnosu na kakvoću vode rijeke Save
( European chub (Squalius cephalus) health status related to the water quality of the Sava river )
Izvornik: Zbornik radova-3.savjetovanje o slatkovodnom ribarstvu Republike Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjemVukovar : Hrvatska gospodarska komora , 2009. 135-148.
Skup: Uzgoj slatkovodne ribe i ribarstvo u otvorenim vodama-Stanje i perspektive
Mjesto i datum: Vukovar, Hrvatska, 16.-17.04.2009.
Ključne riječi: klen; Sava; mikrobiologija; parazitologija; histologija; virologija; koliformne bakterije; heterotrofne bakterije; kakvoća vode
( Chub; Sava river; microbiology; parasitology; histology; virology; coliform bacteria; heterotrophic bactera; water quality )
Sažetak:
Za naše istraživanje uzorkovano je ukupno 289 klenova na 5 postaja od slovensko– hrvatske granice do utoka rijeke Une u Savu. Dvije postaje bile su uzvodno, a preostale tri nizvodno od grada Zagreba i glavnih izvora onečišćenja vode. Uzeti su uzorci za bakteriološku, parazitološku, histološku i virološku pretragu. Istodobno je uzorkovana voda i određen broj heterotrofnih i koliformnih bakterija. Intenzitet histoloških promjena bio u korelaciji sa kakvoćom vode. Razlike u intenzitetu histoloških promjena među pojedinim postajama su bile izražene. U svakom od uzorkovanih organa je utvrđen barem jedan histološki pokazatelj koji je visoko korelirao s kakvoćom vode. Promjene u škrgama su najbolje korelirale s promjenama kakvoće vode. U sklopu bakteriološke pretrage su uspješno po prvi put primijenjene brze metode za određivanje ukupnog broja koliformnih bakterija, E.coli i enterokoka. Razlike broja bakterija u vodi bile su izražene među pojedinim postajama. Najviša vrijednost utvrđena je na postaji Oborovo a najniža na postaji Otok samoborski. Razlike mikrobioloških pokazatelja u tkivu riba među pojedinim postajama nisu bile izražene i nisu pokazivale pravilnost. Razlike u učestalosti ekto (Dactylogyrus sp., Ichthyiopthirius multifiliis i Trichodina sp.) i endoparazita (Acanthocephala) među postajama i sezonama uzorkovanja nisu bile izražene i nisu pokazivale pravilnost. U sklopu parazitološke pretrage su korištene i molekularne metode u svrhu identifikacije crijevnih parazita. Razlike slijedova nukleotida iz uzorkovanog Pomphorhincus laevis su uspoređene s podacima u GenBank i izrađeno je filogenetsko stablo. Utvrđeno je da se P. laevis iz Hrvatske nalazi u istoj grupi sa parazitima iz Mađarske i Francuske. Na osnovi rezultata ovog istraživanja možemo zaključiti da histološka pretraga riba može poslužiti kao pouzdani pokazatelj stupnja onečišćenja vode. Broj bakterija u vodi je varirao ovisno o sezoni uzorkovanja ali srednja vrijednost kroz cijeli period istraživanja pouzdano ukazuje na stupanj onečišćenja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 098-0982934-2752
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Veterinarska medicina
Upisao u CROSBI: ztesker@irb.hr (ztesker@irb.hr), 22. Tra. 2010. u 13:13 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4