crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 469426

Časopis

Autori: Tudor, Milna; Havranek, Jasmina
Naslov: Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka
( The nutritional value and health benefits of fermented milk )
Izvornik: Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 4 (2009), 3/4; 85-91
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: fermentirana mlijeka; nutritivna i zdravstvena vrijednost
( fermented milks; nutritive value; health benefits )
Sažetak:
Fermentirana mlijeka danas čine najpopularniju skupinu funkcionalne hrane. U radu je prikazana nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka te njihov pozitivan učinak na zdravlje čovjeka što uključuje poboljšanje metabolizma laktoze, prevenciju i terapiju dijareje i urogenitalnih infekcija, prevenciju krvožilnih bolesti, osteoporoze i tumora te održavanje optimalne tjelesne mase. Nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka prvenstveno ovisi o nutritivnoj vrijednosti mlijeka kao sirovine te primjenjenoj mikrobnoj kulturi. No njihova nutritivna vrijednost, a time i zdravstvena svojstva mogu se povećati dodatkom probiotičkih mikroorganizama, mlijeka u prahu, sirutke u prahu, voćnih dodataka, vlakana ili vitamina.
Projekt / tema: 178-1782128-2127, 178-1782128-2124, 178-1782128-2121
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
Puni text rada: 469426.Nutritivna_i_zdravstvena_vrijednost_fermentiranih_mlijeka.pdf (tekst priložen 23. Tra. 2010. u 14:39 sati)
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=76780
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka
Upisao u CROSBI: mtudor@agr.hr (mtudor@agr.hr), 23. Tra. 2010. u 14:39 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4