Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka (CROSBI ID 163734)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Tudor, Milna ; Havranek, Jasmina
hrvatski
Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka
Fermentirana mlijeka danas čine najpopularniju skupinu funkcionalne hrane. U radu je prikazana nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka te njihov pozitivan učinak na zdravlje čovjeka što uključuje poboljšanje metabolizma laktoze, prevenciju i terapiju dijareje i urogenitalnih infekcija, prevenciju krvožilnih bolesti, osteoporoze i tumora te održavanje optimalne tjelesne mase. Nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka prvenstveno ovisi o nutritivnoj vrijednosti mlijeka kao sirovine te primjenjenoj mikrobnoj kulturi. No njihova nutritivna vrijednost, a time i zdravstvena svojstva mogu se povećati dodatkom probiotičkih mikroorganizama, mlijeka u prahu, sirutke u prahu, voćnih dodataka, vlakana ili vitamina.
fermentirana mlijeka; nutritivna i zdravstvena vrijednost
nije evidentirano
engleski
The nutritional value and health benefits of fermented milk
nije evidentirano
fermented milks; nutritive value; health benefits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
4 (3/4)
2009.
85-91
objavljeno
1847-3423
1847-7461