crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 469602

Zbornik radova

Autori: Tariba, Blanka; Pizent, Alica
Naslov: Važnost selenija i cinka za reprodukcijsko zdravlje muškaraca
( The importance of selenium and zinc in male reproduction )
Izvornik: Zbornik radova "Zdravstvena ekologija u praksi - Prehrambene i zdravstvene tvrdnje" / Haberle, Saša (ur.). - Zagreb : Kolding d.o.o. , 2010. 125-136.
Skup: 34. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Zdravstvena ekologija u praksi - Prehrambene i zdravstvene tvrdnje"
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 21-23.04.2010.
Ključne riječi: selenij; cink; muška reprodukcija; kvaliteta sjemena
( selenium; zinc; human male reproduction; semen quality )
Sažetak:
Esencijalni elementi selenij i cink od temeljne su važnosti za zdravlje čovjeka. Njihov nedostatak nepovoljno djeluje na organizam, dok prekomjerni unos i/ili nakupljanje u organizmu može izazvati toksični učinak. Selenij i cink unose se uglavnom prehranom, i to putem namirnica poput crvenog mesa, morskih plodova i žitarica, a njihov dnevni unos razlikuje se između različitih dijelova svijeta. Preporučena dnevna količina selenija iznosi 55 μg za muškarce i žene, dok je preporučena količina cinka 11 mg/d za muškarce i 8 mg/d za žene. Posredstvom tridesetak selenoproteina selenij je uključen u gotovo sve aspekte staničnog metabolizma, a kao dio porodice enzima glutation peroksidaze (GPx) ima bitnu ulogu u zaštiti od oksidativnog stresa. Cink je sastavni dio više od 200 metaloenzima koji imaju raznovrsne funkcije, uključujući sintezu nukleinskih kiselina i proteina te popravak DNA i RNA, zbog čega je ključan za stanični rast i razvoj. Kao sastavni dio superoksid dismutaze (SOD) također sudjeluje u zaštiti organizma od oksidativnog stresa. Utjecaj selenija i cinka na reprodukcijsko zdravlje muškaraca očituje se upravo kroz njihovo antioksidativno djelovanje. Budući da imaju aktivnu ulogu u normalnom razvoju testisa, spermatogenezi i pokretljivosti spermija, manjak selenija i/ili cinka u organizmu može značajno utjecati na slabljenje reproduktivne sposobnosti što su pokazali i rezultati većine istraživanja o povezanosti statusa tih elemenata s parametrima kvalitete sjemena u muškaraca.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 022-0222411-2408
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
Upisao u CROSBI: apizent@imi.hr (apizent@imi.hr), 26. Tra. 2010. u 12:42 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4