Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 470589

Časopis

Autori: Ivić, Josipa; Matešić, Krunoslav
Naslov: Povezanost inteligencije i nekih osobina ličnosti iz modela "Velikih pet" sa školskim uspjehom u završnim razredima srednje škole
( Relationship between intelligence and certain personality traits from the "Big Five" model with success in final high school grades )
Izvornik: Pedagogijska istraživanja (1334-7888) 6 (2009), 1-2; 91-100
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: inteligencija; osobine ličnosti; školski uspjeh; Domino 2000; BFQ
( intelligence; personality traits; school success; Domino 2000; BFQ )
Sažetak:
Cilj istraživanja je bio utvrditi odnos između nekih osobina ličnosti, inteligencije i školskog uspjeha. U istraživanju je sudjelovalo 178 učenika 3. i 4. razreda gimnazije u dobi od 17 do 19 godina. Za ispitivanje osobina ličnosti primijenjen je Big Five upitnik (Big Five Questionnaire). Inteligencija je mjerena testom Domino 2000 (D-2000). Kao mjera školskog uspjeha korišten je opći uspjeh učenika (prosjek ocjena) na kraju školske godine te ocjene iz grupe društvenih i prirodnih predmeta. Analiza korelacija je pokazala da je dimenzija "savjesnost", uključujući i obje njezine poddimenzije ("temeljitost" i "ustrajnost"), statistički značajno povezana sa školskim uspjehom. Regresijskom je analizom utvrđeno da glavne dimenuzije ličnosti i inteligencija zajedno objašnjavaju 17, 9% varijance općeg školskog uspjeha pri čemu od varijabli ličnosti osobina "savjesnost" ima najveći doprinos. Ovi rezultati upućuju na to da određene osobine ličnosti iz modela "Velikih pet" mogu pridonijeti objašnjenju varijacije školskog uspjeha.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar:
Upisao u CROSBI: kmatesic@ffzg.hr (kmatesic@ffzg.hr), 11. Svi. 2010. u 08:37 sati