crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 472830

Zbornik radova

Autori: Wertag, Anja; Vrselja, Ivana; Glavak Tkalić, Renata
Naslov: Povezanost percipiranog roditeljskog ponašanja s društveno neprihvatljivim ponašanjem adolescenata
( Connection between perceived parental behaviour and socially unaccepred behavior of adolescents )
Izvornik: XVII. Dani psihologije u Zadru - knjiga sažetaka / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, V. ; Gregov, Lj. ; Penezić, Z. (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru , 2010. 165-165 (ISBN: 978-953-7237-65-3).
Skup: XVII. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 27- 29.05. 2010.
Ključne riječi: društveno neprihvatljivo ponašanje; roditeljsko ponašanje; roditeljsko prihvaćanje-odbijanje; spolne razlike
( socially unaccepted behavior; parental behavior; parental acceptance- rejection; gender differences )
Sažetak:
Obitelj zauzima značajno mjesto u etiološkim objašnjenjima društveno neprihvatljivog ponašanja djece, što je razumljivo obzirom na socijalizacijske funkcije obitelji u razvoju vrijednosti, stavova, normi i mnogih drugih aspekata ponašanja i ličnosti. Od svih aspekata obiteljskog života, roditeljsko ponašanje u istraživanjima se pokazalo kao jedan od najdosljednijih rizičnih čimbenika društveno neprihvatljivog ponašanja, a posebno se važnom pokazala percepcija roditeljskog ponašanja. Cilj ovog rada je provjeriti doprinos percipiranog roditeljskog ponašanja društveno neprihvatljivom ponašanju mladića i djevojaka. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 572 učenika od 1. do 4. razreda srednjih škola (318 mladića i 254 djevojaka) u Zagrebu. Kao mjera društveno neprihvatljivog ponašanja korišten je rezultat na 5 subskala upitnika Samoiskaz rizičnog i delinkventnog ponašanja (Ručević, Ajduković i Šincek, 2009) koje se odnose na ozbiljnija društveno neprihvatljiva ponašanja, poput skidanja dijelova s tuđeg automobila, motora ili bicikla (npr. brisača, svjetla i sl.) i prisvajanje istih ili prijetnja oružjem (hladnim – nožem, baseball palicom ili vatrenim oružjem– pištoljem, bombom) nekoj osobi da bi se došlo do novca ili vrjednijih stvari. Percepcija djeteta o ponašanju oca i majke mjerena je Rohnerovim (1984) Upitnikom roditeljskog prihvaćanja - odbijanja, koji se sastoji od četiri subskale: toplina - prihvaćanje ; agresivnost- neprijateljstvo, indiferentnost - zanemarivanje i nediferencirano odbijanje. Provedena je hijerarhijska regresijska analiza zasebno za mladiće i djevojke, pri čemu su kao prediktorske varijable korištene četiri dimenzije percipiranog ponašanja oca i četiri dimenzije percipiranog ponašanja majke, dok je društveno neprihvatljivo ponašanje adolescenata bila kriterijska varijabla. Dob djeteta i prosjek ocjena su korištene kao kontrolne varijable. Rezultati su pokazali da je prosjek ocjena značajan prediktor društveno neprihvatljivog ponašanja mladića, pri čemu lošiji prosjek ocjena predviđa izraženije samoiskazano društveno neprihvatljivo ponašanje. Na uzorku djevojaka se dob i prosjek ocjena nisu pokazali značajnim prediktorima društveno neprihvatljivog ponašanja. Nakon kontrole doprinosa dobi djeteta i prosjeka ocjena, pokazalo se da niti jedna dimenzija percipiranog ponašanja oca odnosno majke nije značajan prediktor društveno neprihvatljivog ponašanja mladića. S druge strane, percipirana agresivnost i neprijateljstvo od strane oca i majke pokazala se značajnim prediktorom društveno neprihvatljivog ponašanja djevojaka, na način da veća percipirana agresivnost i neprijateljstvo od strane oca i majke predviđa izraženije samoiskazano društveno neprihvatljivo ponašanje.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 194-1941558-1520
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Puni text rada: 472830.Poster-Zadar_2010.pdf (tekst priložen 12. Stu. 2011. u 19:25 sati)
Upisao u CROSBI: renata@pilar.hr (renata@pilar.hr), 5. Lip. 2010. u 21:47 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4