crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 475346

Disertacija

Autor: Sudec, Sandra
Naslov: Tvorba pridjeva u hrvatskome crkvenoslavenskome jeziku
( Formation of Adjectives in Croatian Church Slavonic )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 29.06.
Godina: 2010
Stranica: 243
Mentor: Mihaljević, Milan
Ključne riječi: tvorba riječi; pridjevi; tvorba pridjeva; starocrkvenoslavenski jezik; hrvatski crkvenoslavenski jezik; hrvatskoglagoljski tekstovi
( word formation; adjectives; formation of adjectives; Old Church Slavonic; Croatian Church Slavonic; Croatian Glagolitic texts )
Sažetak:
U radu se opisuje tvorbena morfologija pridjeva u hrvatskoglagoljskim liturgijskim tekstovima, tj. u hrvatskome crkvenoslavenskom jeziku. Istraživanje se teorijski oslanja na tvorbu riječi u starocrkvenoslavenskome jeziku, spoznaje povijesne dijalektologije hrvatskoga jezika i morfološku teoriju. Istraživanje je obavljeno na korpusu hrvatskoglagoljskih tekstova, u prvome redu liturgijskih, koji čine građu za Rječnik crkvenoslavenskoga jezika hrvatske redakcije koji se izrađuje u Staroslavenskome institutu. Zatečeno se stanje uspoređuje s tvorbom pridjeva u starocrkvenoslavenskome jeziku. U uvodnim su poglavljima iznesene teorijske i metodološke pretpostavke istraživanja. U teorijskome su poglavlju izneseni osnovni pojmovi teorije tvorbe riječi, uz naglasak na osobitostima svojstvenim korpusu istraživanja, osnovni podaci o pridjevima i njihovim značenjskim vrstama, o hrvatskome crkvenoslavenskome te o dosadašnjim istraživanjima tvorbene problematike. Poglavlje o metodologiji bavi se ponajviše problemima istraživanja specifičnoga korpusa tekstova i odnosom istraživanoga korpusa prema kanonskome starocrkvenoslavenskome, na koji se istraživanje nužno oslanja. Rasprava se sastoji od četiriju poglavlja: sufiksalna tvorba, prefiksalna tvorba, složenice, preobrazba (popridjevljenje) participa. Sufiksalna tvorba najčešći je način tvorbe pridjeva u korpusu. Sufiksi se predstavljaju značenjskim slijedom, od posvojnih preko odnosnih do opisnih. Opisani su s obzirom na podrijetlo, odnos prema starocrkvenoslavenskome, vrste osnova uz koje se sufiks pojavljuje, značenje osnove i sufiksa te plodnost. Pažnja se posvećuje grčkim i latinskim paralelama, s kojima opisivane tvorenice mogu biti u izravnu i neizravnu odnosu. Prefiksalna tvorba obuhvaća opis izvođenja prefiksima ne-, bez-, prě-, pri- i sь-. Pridjevi koji u sastavu imaju prijedlog koji je zadržao prijedložno značenje opisani su u okviru sufiksalne tvorbe kao izvedenice od prijedložnih izraza. Čisto slaganje i složeno-sufiksalna tvorba obuhvaćene su zajedničkim poglavljem jer tvorenice nastale tim dvama postupcima imaju više zajedničkih značajki. Pridjevske su složenice opisane s obzirom na morfološke značajke, značenje, leksički sastav, ishodišnu sintaktičku strukturu, funkcionalni odnos sastavnica prema cjelini i podrijetlo. Poglavlje o preobrazbi opisuje nastanak pridjeva popridjevljenjem participa. Budući da je taj tvorbeni način kod pridjeva problematičan, pokušavaju se utvrditi pokazatelji koji bi nedvojbeno upućivali na to da je neki particip u potpunosti popridjevljen. Rasprava završava dodatkom o morfološkoj prilagodbi pridjevskih posuđenica. U zaključnome dijelu rada ustanovljuje se dobro čuvanje starocrkvenoslavenskih tvorbenih obrazaca, bez značajne razlike među kodeksima sjeverne i južne skupine, uz neke inovacije koje proizlaze iz unutarnjega razvoja hrvatskoga crkvenoslavenskoga jezika.
Projekt / tema: 090-0900998-0995
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: sudec@stin.hr (sudec@stin.hr), 2. Srp. 2010. u 15:39 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4