Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvalitativna procjena rizika od glutena u mliječnim proizvodima za populaciju oboljelu od celijakije (CROSBI ID 165078)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Pollak, Lea ; Antunović, Boris ; Poljak, Vedran ; Panjkota Krbavčić, Ines ; Njari, Bela ; Baban, Mirjana ; Mijić, Pero ; Gantner, Vesna ; Bogdanović, Vladan Kvalitativna procjena rizika od glutena u mliječnim proizvodima za populaciju oboljelu od celijakije // Mljekarstvo, 60 (2010), 2; 94-103

Podaci o odgovornosti

Pollak, Lea ; Antunović, Boris ; Poljak, Vedran ; Panjkota Krbavčić, Ines ; Njari, Bela ; Baban, Mirjana ; Mijić, Pero ; Gantner, Vesna ; Bogdanović, Vladan

hrvatski

Kvalitativna procjena rizika od glutena u mliječnim proizvodima za populaciju oboljelu od celijakije

Oboljeli od celijakije predstavljaju osjetljivu populacijsku skupinu kojoj je bezglutenska prehrana jedini lijek, dok se mliječni proizvodi izrazito preporučuju u prehrani oboljelih. Stoga je izuzetno značajno da mliječni proizvodi ne sadrže gluten u količini koja bi mogla biti štetna za oboljele od celijakije. Cilj rada bio je referentnim analitičkim metodama i znanstveno utemeljenim metodama procjene rizika istražiti izloženost riziku od glutena u mliječnim proizvodima za populaciju oboljelu od celijakije u Republici Hrvatskoj. ELISA-R5 metodom analizirane su količine glutena u 19 podgrupa standardnih mliječnih proizvoda (n=40), te u četiri podgrupe bezglutenskih mliječnih proizvoda (n=53) koji na deklaraciji imaju prekrižen klas ili navod “bez glutena”, a na kojima nije istaknuta količina glutena. Anketa o prehrambenim navikama provedena je na uzorku od 57 punoljetnih osoba oboljelih od celijakije, dok se unos hrane mliječnog podrijetla za dojenačku i dječju dob izračunao na osnovu preporučenog unosa i preporučenih jelovnika. Rezultatima je utvrđeno da u brojnim standardnim mliječnim proizvodima koji po svom prirodnom sastavu ne bi trebali sadržavati gluten, kao i u bezglutenskim mliječnim proizvodima, postoji određena količina glutena koja se u određenim nepovoljnim scenarijima i osjetljivijim subpopulacijama može smatrati rizičnom za oboljele. Mliječni proizvodi predstavljaju veoma nizak rizik za odraslu populaciju oboljelu od celijakije i mogu se konzumirati u količinama koje ne odstupaju od preporučenih količina za zdravu populaciju. Nasuprot tome, hrana za dojenčad mliječnog podrijetla konzumirana u dobi od 6 mjeseci do jedne godine predstavlja povećan rizik za dojenčad oboljelu od celijakije i zahtijeva primjenu mjera upravljanja rizicima u svrhu redukcije rizika. Hrana za dojenčad i dječja hrana konzumirana u dobi od jedne do 6 godina predstavlja umjeren rizik, čija je visina ovisna o individualnim prehrambenim navikama. Dobiveni rezultati istraživanja ukazuju na potrebu za implementacijom metoda upravljanja rizicima u smislu informiranja i edukacije oboljelih od celijakije, kao i proizvođača mliječnih proizvoda.

celijakija ; gluten ; mliječni proizvodi ; procjena rizika

nije evidentirano

engleski

Qualitative risk assessment from gluten in dairy products for population with celiac disease

nije evidentirano

celiac disease ; gluten ; dairy products ; risk assessment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60 (2)

2010.

94-103

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost