crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 477963

Zbornik radova

Autori: Franc, Renata; Maričić, Jelena; Šakić, Vlado
Naslov: Iskustva diskriminacije žena i muškaraca na različitim osnovama i u različitim kontekstima u Hrvatskoj
( Perceived Discrimination among Croatian Women and Men on Different Bases and in Different Contexts in Croatia )
Izvornik: ANNALES PILAR 2010. Međunarodna konferencija – International Conference ; Knjiga sažetaka, LJUDSKA PRAVA ŽENA – Razvoj na međunarodnoj i nacionalnoj razini 30 godina nakon usvajanja UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena / Radačić, Ivana, Vince Pallua, Jelka ; Anić, Rebeka Jadranka ; Šikić-Mićanović Lynnete (ur.). - Zagreb : Institut društvenih znanosti Ivo Pilar , 2010. 34-35.
Skup: ANNALES PILAR 2010. Međunarodna konferencija – International Conference LJUDSKA PRAVA ŽENA – Razvoj na međunarodnoj i nacionalnoj razini 30 godina nakon usvajanja UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena
Mjesto i datum: Hrvatska, Zagreb, 26-28. 06. 2010.
Ključne riječi: iskustva diskriminacije; spolne razlike; višestruka diskriminacija; kontekst iskustva diskriminacije
( perceived discrimination; gender differences; multiple discrimination; context of discrimination )
Sažetak:
Iskustva diskriminacije, odnosno percepcije da smo žrtva nepravednog i nejednakog postupanja zbog neke svoje grupne pripadnosti, mogu imati negativne posljedice na kvalitetu života, samopoštovanje, mentalno zdravlje ili općenito odnose s drugima. Budući da se kod percepcije iskustva diskriminacije radi o subjektivnoj percepciji, koja ne mora odgovarati stvarnoj diskriminiranosti, istraživanje eventualnih spolnih razlika u iskustvu diskriminacije važno je i s teorijskog i s praktičnog stajališta. Dosadašnja istraživanja ukazuju da su iskustva diskriminacije pod utjecajem obilježja same osobe, situacijskih obilježja, ali i društvenih i kulturalnih obilježja. Pritom su iskustva spolne diskriminacije redovito češća među ženama nego među muškarcima, odražavajući objektivne razlike u društvenom položaju muškaraca i žena. Međutim, dosadašnja istraživanja spolnih razlika u iskustvu diskriminacije većinom su obuhvaćala samo diskriminaciju po spolu, a ne i druge osnove za diskriminaciju, odnosno višestruku diskriminaciju. Također, u dosadašnjim istraživanjima spolnih razlika u iskustvu diskriminacije nedovoljno je pozornosti posvećeno kontekstima iskustva diskriminacije. Stoga je cilj ovoga rada usporediti žene i muškarce u odnosu na pojavnost i čestinu iskustva diskriminacije na različitim osnovama te prema kontekstu diskriminacije. Korišteni su podaci iz terenskih anketnih istraživanja na reprezentativnom uzorku hrvatskih građana prikupljeni 2008. godine (N=4000) te na reprezentativnom uzorku nezaposlenih osoba (N=928) prikupljeni 2010. godine. Uza spol kao moguću osnovu diskriminacije, analiza obuhvaća i spolne razlike u iskustvima diskriminacije s obzirom na dob, narodnost ili nacionalnost, bolest ili invaliditet, vjeru, seksualnu orijentacija te višestruku diskriminiranost. Ujedno, analiziraju se i spolne razlike u kontekstu iskustva diskriminacije, pri čemu su posebice zahvaćena iskustva diskriminacije u različitim kontekstima na tržištu rada: pri zapošljavanju, razgovoru za posao te na samom radnom mjestu. Utvrđeni rezultati komentiraju se u kontekstu individualnih, situacijskih i kulturalnih odrednica iskustva diskriminacije, s posebnim naglaskom na položaj žena i muškaraca u društvu te pripadajuće spolne uloge.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 194-1941533-1514
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Puni text rada: 477963.annales_pilar_knjiga_sazetaka.pdf (tekst priložen 27. Srp. 2010. u 14:33 sati)
Upisao u CROSBI: renata@pilar.hr (renata@pilar.hr), 27. Srp. 2010. u 14:33 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4