crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 478042

Zbornik radova

Autori: Franc, Renata; Maričić, Jelena; Kaliterna-Lipovčan, Ljiljana
Naslov: Iskustvo diskriminacije i kvaliteta života među nezaposlenim osobama, nezaposlenim osobama s invaliditetom i u općoj populaciji
( Experience of discrimination and quality of life in the populations of unemployed, unemployed with disabilities and in general population )
Izvornik: XVII. dani psihologije u Zadru: Sažeci radova / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru , 2010. 50 (ISBN: 978-953-7237-65-3).
Skup: XVII. dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 27.-29.5.2010.
Ključne riječi: diskriminacija; kvaliteta života; nezaposlenost; osobe s invaliditetom
( discrimination; quality of life; unemployment; disabled persons )
Sažetak:
Iskustva diskriminacije i nezaposlenosti mogu nepovoljno utjecati na sliku osobe o sebi te na njezino opće zadovoljstvo životom, bližom okolinom i širim društvenim sustavom. Oba iskustava su i često povezana stoga što diskriminacija određenih društvenih skupina rezultira i njihovom većom nezaposlenošću, a skupina nezaposlenih izloženija je i diskriminaciji. Cilj rada jest usporediti odnos između iskustva diskriminacije i zadovoljstva životom u općoj populaciji, populaciji nezaposlenih osoba, te populaciji nezaposlenih osobam s invaliditetom. Korišteni su podaci iz terenskih anketnih istraživanja Instituta Pilar na reprezentativnom uzorku hrvatskih građana (N=4000) iz 2009. godine, te na reprezentativnom uzorku nezaposlenih osoba (N=900) iz 2010. godine, koji kao zasebnu podskupnu uključuje i reprezentativan uzorak nezaposlenih osoba s invaliditetom (N=100). U oba istraživanja ispitana su osobna iskustva diskriminacije s obzirom na dob, spol, narodnost ili nacionalnost, bolest ili invaliditet, vjeru te seksualnu orijentacija, te je primijenjena skala kvalitete života. U radu se provjeravaju i razlike između tri skupine u zastupljenosti iskustva diskriminacije i pokazateljima kvalitete života. Odnos između iskustva diskriminacije i kvalitete života provjeren je regresijskom analizom uz kontrolu sociodemografskih obilježja. Utvrđeni rezultati komentiraju se u kontekstu negativnih posljedica diskriminacije, važnosti istraživanja višestruke diskriminacije i kvalitete života ranjivih društvenih skupina.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 194-1941533-1514, 194-1941558-1555
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: jmaricic@pilar.hr (jmaricic@pilar.hr), 28. Srp. 2010. u 12:57 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4