crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 478924

Zbornik radova

Autori: Erceg, Inja; Lauri Korajlija, Anita
Naslov: Izraženost ispitne anksioznosti kod adaptivnih i neadaptivnih perfekcionista i neperfekcionista
( Levels of test anxiety in adaptive and nonadaptive perfectionists and nonperfectionists )
Izvornik: Sažetci radova, XVII. Dani psihologije u Zadru / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru , 2010. 131-131 (ISBN: 978-953-7237-65-3).
Skup: XVII. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 27.-29.05.2010.
Ključne riječi: ispitna anksioznost; pozitivan perfekcionizam; negativan perfekcionizam; adaptivni perfekcionisti; neadaptivni perfekcionisti
( test anxiety; positive perfectionism; negative perfectionism; adaptive perfectionists; nonadaptive perfectionists )
Sažetak:
„Perfekcionizam je težnja za nepogrešivošću, a perfekcionisti su osobe koje žele biti savršene u svim područjima života“ (Flett i Hewitt, 2002, str. 5). Iako su se brojni teoretičari razlikovali u svom pogledu na perfekcionizam, rezultati istraživanja upućuju na višedimenzionalnost ovog konstrukta. Prema dvoprocesnom modelu perfekcionizma (Slade i Owens, 1998) možemo razlikovati pozitivan i negativan perfekcionizam. Pozitivan perfekcionizam uključuje postavljanje visokih, ali realnih i dostižnih ciljeva pri čemu je njihovo postizanje praćeno osjećajem zadovoljstva. Suprotno tome, negativan se perfekcionizam odnosi na postavljanje nerealnih i nedostižnih ciljeva, pretjeranu samokritičnost te usmjerenost na izbjegavanje pogrešaka i odgađanje zadataka u čijoj je osnovi strah od neuspjeha. Karakteristike negativnog perfekcionizma se u određenoj mjeri preklapaju s karakteristikama ispitne anksioznosti koja predstavlja sklop fenomenoloških, fizioloških i bihevioralnih reakcija na podražaje vezane uz evaluativne situacije. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u izraženosti ispitne anksioznosti između adaptivnih i neadaptivnih perfekcionista i neperfekcionista. 331 student fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ispunio je Ljestvicu pozitivnog i negativnog perfekcionizma (PNPS) i Upitnik ispitne anksioznosti (TAI). Sudionike smo prema rezultatima na dimenzijama pozitivnog i negativnog perfekcionizma podijelili u tri skupine. Skupinu adaptivnih perfekcionista činili su sudionici visoko na dimenziji pozitivnog i nisko na dimenziji negativnog perfekcionizma. Skupinu neadaptivnih perfekcionista činili su sudionici nisko na dimenziji pozitivnog i visoko na dimenziji negativnog perfekcionizma, a skupinu neperfekcionista sudionici s niskim rezultatima na obje dimenzije perfekcionizma. Utvrđena je statistički značajna razlika u izraženosti ispitne anksioznosti između skupina adaptivnih i neadaptivnih perfekcionista i neperfekcionista. Ispitna anksioznost statistički je značajno viša kod neadaptivnih perfekcionista u odnosu na adaptivne perfekcioniste i neperfekcioniste dok između tih dviju skupina razlika nije utvrđena. Dobiveni rezultati su u skladu s očekivanjima i idu u prilog mogućnosti distinkcije pozitivnih i negativnih aspekata perfekcionizma. Kako je samo za skupinu neadaptivnih perfekcionista karakterističan visok negativan perfekcionizam, dobivena viša razina ispitne anksioznosti je razumljiva i objašnjiva s obzirom da u podlozi i negativnog perfekcionizma i ispitne anksioznosti leže motiv za izbjegavanjem neuspjeha i strah od pogrešaka.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 130-1301683-1400
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: inerceg@ffzg.hr (inerceg@ffzg.hr), 23. Kol. 2010. u 11:44 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4