Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj različitih skupina polifenolnih spojeva prisutnih u aroniji na njezinu antiradikalnu aktivnost (CROSBI ID 360613)

Ocjenski rad | diplomski rad

Krivak, Petra Utjecaj različitih skupina polifenolnih spojeva prisutnih u aroniji na njezinu antiradikalnu aktivnost / Šeruga, Marijan (mentor); Jakobek, Lidija (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Krivak, Petra

Šeruga, Marijan

Jakobek, Lidija

hrvatski

Utjecaj različitih skupina polifenolnih spojeva prisutnih u aroniji na njezinu antiradikalnu aktivnost

U ovom radu istraživana je antiradikalna aktivnost različitih skupina polifenolnih spojeva iz aronije. Ekstrahirane su tri frakcije polifenolnih spojeva. Prva je bila obogaćena flavonolima i fenolnim kiselinama aronije, druga antocijaninima, a treća netopljivim polifenolima i proantocijaninima. Antiradikalna aktivnost frakcija određena je pomoću DPPH metode te je reakcija hvatanja slobodnih DPPH radikala promatrana u vremenu od 300 minuta. Određena je antiradikalna aktivnost pojedinih skupina polifenola računanjem EC50 vrijednosti i ARP vrijednosti („antiradical power“=1/EC50). U aroniji je pronađeno najviše netopljivih polifenola i proantocijanidina (8973 mg/kg svježeg voća), zatim slijede antocijanini (2526 mg/kg svježeg voća), te flavonoli i fenolne kiseline (1029 mg/kg svježeg voća). U ukupnoj antiradikalnoj aktivnosti najveći udio zauzimaju antocijanini (52.5%), a slijede netopljivi polifenoli i proantocijanidini (34.7%) te flavonoli i fenolne kiseline (12.8%). Sve skupine polifenola inhibirale su slobodne radikale kroz duži vremenski period (ovisno o koncentraciji). U reakciji slobodnih radikala s polifenolima aronije primijećena je bifazna reakcija, s periodom u kojem se inhibiranje DPPH radikala odvija brzo, te period u kojem je inhibicija usporena.

aronija (Aronia melanodarpa); antiradikalna aktivnost; flavonoli; fenolne kiseline; antocijanini; proantocijanidini

nije evidentirano

engleski

Influence of different polyphenolic compounds present in Aronia on its antiradical activity

In this thesis the antiradical activity of different groups of polyphenolic compounds from aronia was investigated. Three fractions of polyphenolic compounds were extracted. The first was enriched with flavonols and phenolic acids from aronia, the second with antocyanins, and the third with insoluble polyphenols and proantocyanins. The antiradical activity of different fractions was determined using the DPPH method and the reaction of capturing free DPPH radicals was observed over a period of 300 minutes. The antiradical activity of individual groups of polyphenols was determined by calculations EC50 values and ARP values („antiradical power“=1/EC50). In aronia, insoluble polyphenols and proantocyanidins were present in the largest amount (8973 mg/kg fresh fruit), followed by antocyanins (2526 mg/kg fresh fruit), flavonols and phenolic acids (1029 mg/kg fresh fruit). In the total antiradical activity, antocyanins occupied the largest share (52.5%), followed by insoluble polyphenols and proantocyanidins (34.7%), and flavonols and phenolic acids (12.8%). All groups of polyphenols inhibited free radicals over a long period of time (depending on concentration). In the reaction of free radicals and aronia polyphenols biphase reaction was observed, with a period in which inhibition of DPPH radicals occured rapidly, and the period in which the inhibition was retarded.

aronia (Aronia melanocarpa); antiradical activity; flavonols; phenolic acids; anthocyanins; proanthocyanidins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

01.07.2010.

obranjeno

109:169805

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice