crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 480826

Zbornik radova

Autori: Lešić, Vedran; Ćubela Adorić, Vera
Naslov: Neki osobni korelati uspješnosti prepoznavanja facijalne ekspresije različitih emocija u zadatku ''lice u gomili''
( Some personal correlates of efficacy in recognition of emotional facial expressions in the Face in the Crowd task )
Izvornik: Knjiga sažetaka sa 17. Dana psihologije u Zadru / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić Zvjezdan (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru , 2010. 210-210 (ISBN: 978-953-7237-65-3).
Skup: XVII. DANI PSIHOLOGIJE U ZADRU
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 27-29.05.2010.
Ključne riječi: anksioznost; potreba za evaluacijom drugih; facijalni izrazi; prepoznavanje emocija; zadatak "lice u gomili"
( anxiety; need of evaluation of others; facial expressions; emotion recogniton; Face in the Crowd task )
Sažetak:
Prethodna istraživanja pokazala su da uspješnost prepoznavanja facijalnih ekspresija pojedinih emocija u gomili lica s drukčijom ekspresijom ovisi prvenstveno o konkretnoj emocionalnoj ekspresiji ciljnog lica kao i o emotivnom sastavu same gomile. U ovom radu bit će prikazani preliminarni rezultati šireg istraživanja povezanosti pokazatelja uspješnosti u zadatku „lice u gomili“ (vrijeme i točnost prepoznavanja ciljne ekspresije) s nekim osobnim značajkama ispitanika, poput anksioznosti i potrebe za evaluacijom drugih, koje mogu pridonositi tendenciji brzog donošenja socijalnih prosudbi i/ili reduciranja neizvjesnosti. Generalna je pretpostavka bila da će spomenute osobne značajke biti povezane s bržim, premda ne nužno i točnijim, prepoznavanjem ciljnih facijalnih ekspresija. Ova je pretpostavka provjeravana u istraživanju sa skupinom studenata i studentica Sveučilišta u Zadru kojima su prezentirane matrice sa shematiziranim facijalnim ekspresijama srdžbe, straha, tuge i sreće. Uz ekspresiju ciljnog lica, slučajnim je slijedom variran i emotivni sastav gomile (srdžba, strah, tuga, sreća, neutralan). Uz pomoć posebno prilagođenog računalnog programa registrirano je vrijeme koje je ispitaniku bilo potrebno za detekciju drukčije (ciljne) ekspresije u gomili te točnost identifikacije te facijalne ekspresije. Rezultati provedenih analiza pokazuju da povezanost ovih mjera uspješnosti u zadatku „lice u gomili“ s navedenim osobnim značajkama varira donekle ovisno i o ciljnoj ekspresiji te emotivnom sastavu gomile. Uz relevantne kognitivne i motivacijske faktore povezane s ispitivanim osobnim značajkama, u interpretaciji dobivenog obrasca naglasak je na različitim načinima procesiranja facijalnih ekspresija pojedinih emocija, kao i na zahtjevima same izvedbe korištenog zadatka „lice u gomili“.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 269-1301422-1493
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: vcubela@unizd.hr (vcubela@unizd.hr), 9. Ruj. 2010. u 22:55 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4