crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 480831

Zbornik radova

Autori: Ćubela Adorić, Vera; Juranić, Ivna; Nekić, Marina
Naslov: Relacijsko i referenično uspoređivanje tijekom tranzicije u roditeljstvo: rezultati longitudinalnog istraživanja
( Relational and referential comparisons during the transition to parenthood: Results of a longitudinal study )
Izvornik: Knjiga sažetaka sa 17. Dana psihologije u Zadru / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru , 2010. 57-58 (ISBN: 978-953-7237-65-3).
Skup: XVII. DANI PSIHOLOGIJE U ZADRU
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 27-29.05.2010.
Ključne riječi: socijalne usporedbe; bračna kvaliteta; tranzicija u roditeljstvo
( social comparisons; marital quality; transition to parenthood )
Sažetak:
Prethodna istraživanja procesa socijalnog uspoređivanja sugeriraju da je u ispitivanju njihovih relacija s kvalitetom funkcioniranja (bračne) veze važno razlikovati usporedbe s partnerom (tzv. relacijske usporedbe) i usporedbe s drugima (obično osobama istog spola ; tzv. referenične usporedbe), kao i samu čestinu uspoređivanja od afektivnih posljedica takvih usporedbi. U ovom radu bit će prikazani neki rezultati šireg istraživanja s longitudinalnim nacrtom u kojem su, između ostalog, ispitani ovi različiti tipovi socijalnih usporedbi kod bračnih parova koji su tijekom sudjelovanja u istraživanju prolazili tranziciju u roditeljstvo. Odabir ove tranzicije motiviran je pretpostavkom da povećanje opsega poslova i obveza u kućanstvu, do kojeg dolazi posebice u razdoblju nakon rođenja djeteta, može generirati ne samo potrebu za evaluacijom vlastitog i partnerovog doprinosa nego i strateško uspoređivanje te potaknuti procese refereničnog kao i relacijskog uspoređivanja kako bi se ublažile moguće negativne posljedice (nepovoljnih) ishoda relacijskih usporedbi. U fokusu ovog rada je provjera navedenih pretpostavki kao i stabilnosti spomenutih tendencija uspoređivanja i procjena njihovih afektivnih posljedica. U istraživanju su sudjelovala 122 ispitanika, odnosno 61 bračni par. U prvom mjerenju polovina parova ispitana je još u razdoblju trudnoće, a druga polovina u prvih par mjeseci po rođenju djeteta. Drugo mjerenje provedeno je nekoliko mjeseci kasnije, tj. nakon što su parovi iz prve podskupine također postali roditelji. U oba navrata ispitanici su popunili upitnik koji je, između ostalog, sadržavao niz pitanja koja su se odnosila na čestinu i afektivne posljedice evaluacije ukupne količine kućanskih poslova koju ispitanik obavlja, kao i relacijskih i refereničnih usporedbi u ovoj domeni. Rezultati provedenih analiza pokazuju da je sklonost evaluiranju tijekom tranzicije u roditeljstvo donekle stabilna značajka, posebice kod muškaraca, dok su afektivne posljedice nestabilnije, posebice kod žena. Žene su, međutim, općenito sklonije evaluaciji od svojih partnera ali i manje zadovoljne ishodom svojih evaluativnih prosudbi. Rezultati analize povezanosti između čestine i posljedica evaluiranja sugeriraju da, barem pod nekim uvjetima, sklonost evaluaciji i uspoređivanju može biti motivirana nezadovoljstvom relativnim doprinosom partnera.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 269-1301422-1493
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: vcubela@unizd.hr (vcubela@unizd.hr), 9. Ruj. 2010. u 23:03 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4