crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 483253

Časopis

Autori: Živaković-Kerže, Zlata
Naslov: Osvrt na zakonske osnove vezane za odvodnju i regulaciju Save (Obrambeni nasipi u srednjem Posavlju preduvjet sigurnog širenja grada Zagreba)
( REVIEW OF THE LEGAL BASIS FOR DRAINAGE AND REGULATION OF THE SAVA RIVER (DEFENSIVE DIKES IN THE MIDDLE POSAVLJE AS A PRECONDITION FOR A SAFE EXPANSION OF THE CITY OF ZAGREB) )
Izvornik: Hvatske vode, Časopis za vodno gospodarstvo (1330-1144) 18 (2010), 73; 213-220
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Odvodnja; regulacija; rijeka Sava; zakonske osnove; nasipi; grad Zagreb; 19. i 20. stoljeće
( Drainage; regulation; Save River; legal; framework; dikes; City Zagreb; 19th and 20th centuries )
Sažetak:
Odvodnja suvišnih voda predstavljala je gotovo oduvijek bitan zahtjev, naročito zbog načina korištenja zemljišta u Hrvatskoj. Hidrološke i klimatološke prilike su na našem prostoru takove da je odvodnja zemljišta bila i ostala jedan od najvažnijih zadataka u vodoprivrednoj djelatnosti. Upravo je to jedna od čestih dvojbi kod izbora reda prvenstva ulaganja, a u nedostatku sredstava za istodobno rješenje odvodnje i navodnjavanja. Od sredine 19. stoljeća znatno se nametnuo problem suvišnih voda u kraju uz gornji tok Save, posebice u Zagrebu i okolici, budući da su privredni razvoj (promet, obrt, trgovina, industrija) i demografska kretanja bili nezaustavljivi pa je država problem odvodnje ipak rješavala dugoročnim zajmovima i zakonskim reulativima, tj. zakonima iz područja vodnog prava uz podupiranje određenih regulacijskih radova koji su postupno rješavali taj problem u ugroženom području. Odvodnja se tijekom 19. stoljeća, ali i nadalje, javlja kao vodoprivredna djelatnost – bitna za uspostavljanje pogodnih uvjeta života i gospodarstva. Prateći u Zagrebu od 1894. pa nadalje izgradnju nasipa stvoren je preduvjet za daljnji razvoj sustavne odvodnje u gradu. Istodobno su obrambeni nasipi od visokog vodostaja Save ujedno postali preduvjet za sigurno širenje Zagreba u nizinske dijelove.
Projekt / tema: 252-2522632-2629
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Emerging Sources Citation Index (ESCI) (sastavni dio Web of Science Core Collectiona)
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Osvrt na zakonske osnove vezane za odvodnju i regulaciju Save (Obrambeni nasipi u srednjem Posavlju preduvjet sigurnog širenja grada Zagreba)
Upisao u CROSBI: zzkerze@isp.hr (zzkerze@isp.hr), 26. Ruj. 2010. u 11:36 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4