crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 485392

Knjiga

Autori: Čulo, Ivica; Marinac, Antun
Naslov: Mjesto i uloga lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj
( Place and role of local government in Croatia )
Vrsta knjige: monografija
Izdavač: Geno, d.o.o., Požega
Grad: Požega
Godina: 2010
Stranica: 158
ISBN: 978-953-95273-4-9
Ključne riječi: Financiranje lokalne samouprave; lokalna samouprava; pravo na lokalnu samoupravu; razvoj lokalne samouprave; ustrojstvo lokalne samouprave.
( Financing local government; local government; the right to local self-government; local government development; organization of local self-government. )
Sažetak:
U teritorijalno organiziranoj suvremenoj državi djeluju tri razine vlasti: lokalna, područna (regionalna) i nacionalna. Ovakva državna organizacija je neophodna kako bi država odgovorila zahtjevu za zadovoljavanjem raznih potreba od najniže (lokalne) do najviše (nacionalne) razine. U ovoj knjizi se govori o sustavu lokalne samouprave, čija je osnovna zadaća osigurati jedno od najvažnijih demokratskih načela, pravo građana da sudjeluju u upravljanju javnim poslovima, najneposrednije na lokalnoj razini. Sustav lokalne samouprave je uveden Ustavom Republike Hrvatske koji građanima jamči pravo na lokalnu samoupravu u poslovima lokalne prirode, a podrobnije je uređen Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Stajalište da lokalne jedinice predstavljaju temelj svakog demokratskog poretka, istaknuto je u uvodnom dijelu Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Povelja propisuje pravo građana da sudjeluju u javnim poslovima. To pravo je jedno je od demokratskih načela koja su zajednička svim državama članicama Vijeća Europe. Ostvarivanje toga prava moguće je na lokalnoj (najnižoj) razini. Aktivnost građana je ključna u jedinicama lokalne samouprave. Građani bi trebali biti aktivni u lokalnim inicijativama tražeći izvore prihoda, rješavajući dnevne probleme, predlažući prioritete pri uporabi oskudnih javnih resursa, nadzirući lokalna tijela i dužnosnike, sugerirajući im moguća rješenja te omogućujući lokalnim jedinicama donošenje odluka na otvoren i transparentan način, što svakako pridonosi poboljšanju djelovanja lokalne samouprave. Javne poslove trebala bi obaviti ona politička razina (lokalna, regionalna, nacionalna), koja to može najučinkovitije učiniti. U lokalnoj zajednici se moraju rješavati svi problemi koji se tiču kvalitete življenja građana. Osnovna uloga lokalnih jedinica je uočavanje potreba građana te optimalno pribavljanje javnih dobara, odnosno briga za poboljšanje standarda življenja svih stanovnika njihovog područja. Stvaranjem uvjeta na temelju kojih će pojedinci svojom kreativnošću i poduzetnošću moći pronaći načine za ostvarenje i zadovoljenje svojih gospodarskih interesa i ciljeva, razumijeva prvenstveno ulaganje sredstava u društvenu infrastrukturu. Jedinice lokalne samouprave bez obzira na svoju veličinu i kapacitete, uz veće ili manje poteškoće, uspijevaju izvršavati svoje zadaće. Radi toga je gotovo bez iznimke došlo do snažne identifikacije građana sa svojim općinama i gradovima što može biti izvor snažne motivacije za njihovo sudjelovanje u lokalnom upravljanju.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstvena
Znanstvena područja:
Pravo
Upisao u CROSBI: amarinac@vup.hr (amarinac@vup.hr), 7. Lis. 2010. u 11:00 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4