crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 488587

Disertacija

Autor: Damjanović, Matej
Naslov: Autentifikacija i zaštita dokumenata biometrikom
( Biometric Authentication and Document Protection )
Vrsta: završni rad - preddiplomski studij
Fakultet: Elektrotehnički fakultet
Sveučilište: J. J. Strossmayera u Osijeku
Mjesto: Osijek
Datum: 29.9.
Godina: 2010
Stranica: 32
Mentor: Hocenski, Željko
Neposredni voditelj: Hocenski, Željko
Ključne riječi: Biometrija; biometrijske metode; multimodalno; fiziološke karakteristike; ponašajne karakteristike; digitalizacija uzorka; izgradnja biometrijskog modela
( Biometrics; biometric identification methods; multimodal; physiological characteristics; behavioral characteristics; digitization of the sample; the construction of a biometric models )
Sažetak:
Identifikacijski sustavi, kako u svakodnevnom životu tako i u specifičnim područjima ljudske djelatnosti (sigurnost, policija, obavještajne službe), vezane su uz identifikaciju osoba, odnosno provjeru je li neka osoba baš ta za koju se predstavlja. Takva provjera mora biti jeftina, brza, pouzdana, te ne smije zadirati u tjelesni integritet osobe. S obzirom na činjenicu da je u današnje vrijeme u nekim slučajevima vrlo teško verificirati osobu (puno je alata i mehanizama kojima se počinitelji koriste u prikrivanju svog identiteta), nužno je razvijati alate pomoću kojega će biti moguće načiniti verifikaciju. Nasuprot tomu, postavlja se pitanje kvalitete takvog načina verifikacije i moguće identifikacije. Dosadašnji sustavi nisu bili dovoljno kvalitetni jer nisu u sebi uključivali modele za učenje čime se je sustav limitirao samo na verifikaciju osobe a tek uz pomoć ljudskog eksperta i u identifikaciju osobe. Konstantnim padom cijena tehnološke osnovice kao i njezino svakodnevno usavršavanje na tržištu se je pojavio i cijeli niz alata, kako strojnih tako i programskih koji omogućuju kvalitetan razvoj predloženog modela. U današnje vrijeme mnogi se znanstvenici bave problemom prepoznavanja ponajviše lica te otisaka prsta a među njima i slikama otisaka prsta. Postoje razvijeni mnogi koncepti i modeli koji u sebi objedinjuju konvencionalne tehnike.
Projekt / tema: 165-0361621-2000
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Računarstvo
Upisao u CROSBI: tmatic1@etfos.hr (tmatic1@etfos.hr), 28. Lis. 2010. u 09:34 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4