crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 489385

Zbornik radova

Autori: Despot Lučanin, Jasminka; Lučanin, Damir
Naslov: BIOLOŠKI ZNAKOVI KOGNITIVNIH FUNKCIJA U STARIJIH OSOBA
( Biological markers of cognitive function in old persons )
Izvornik: Sažetci radova XVII. Dani psihologije u Zadru, / Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilište u Zadru , 2010. 45-45 (ISBN: 978-953-7237-65-3).
Skup: XVII. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 27.-29.05.2010.
Ključne riječi: biološki čimbenici; kognitivne funkcije; stari ljudi
( biological factors; cognitive function; old people )
Sažetak:
Posljednjih godina pojavljuju se interdisciplinarna istraživanja koja nastoje utvrditi povezanost i djelovanje bioloških i psiholoških čimbenika na kognitivne funkcije i njihove promjene u procesu starenja (Albert i sur., 1995 ; Henderson, Guthrie i Dennerstein, 2003 ; Waldstein i Elias 2003 ; Masse i sur, 2005). Iako se dosta zna o etiologiji demencija u starosti, malo je podataka o povezanosti i interakcijama između kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, kardiovaskularnih rizičnih čimbenika i ne-patološkog kognitivnog starenja. Iako rezultati raznih istraživanja nisu jednoznačni, uglavnom ukazuju da bi povišeni krvni tlak, ateroskleroza, visoka razina kolesterola i drugi rizični čimbenici mogli biti prediktori opadanja kognitivnih sposobnosti u starijih osoba (Haan i sur., 1999 ; Yaffe i sur., 2002 ; Hestad, Kveberg i Engedal, 2005). Cilj: Provjeriti povezanost psihosocijalnih i bioloških čimbenika s kognitivnim funkcijama starijih osoba. Metoda: Sudionici su 505 starijih osoba iz 11 domova za starije i nemoćne osobe u Zagrebu, 138 muškaraca (27, 3%) i 367 žena (72, 7%), u dobi od 56-96 godina (prosječno 79 godina). Prikupljeni su sociodemografski podaci i podaci o zdravstvenom stanju i funkcionalnoj sposobnosti sudionika. Primijenjena je Ljestvica procjene kognitivnog statusa (CAS iz Clifton postupci za procjenu starijih osoba, Pattie i Gilleard, 1996). Biološke varijable izmjerene su analizom uzoraka venske krvi. Uzorke krvi i podatke su prikupili laboratorijski tehničari, liječnici te uvježbani intervjueri, individualno, u ustanovi. Rezultati: Utvrđena je značajna povezanost između nekih biokemijskih pokazatelja (triglicerida, kolesterola i dr.) i kognitivnih funkcija ispitanih starijih osoba. Povezanost je različita za žene i muškarce. Značajnom se pokazala interakcija opažanih varijabli sa funkcionalnom sposobnošću sudionika. Zaključak: Rezultati ovog istraživanja mogu proširiti znanja o mogućim čimbenicima koji sprječavaju nastanak ili usporavaju kognitivno opadanje i rizike ranije smrti, odnosno poboljšavaju kvalitetu života u starosti.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 217-0000000-2491
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: jdespotlucanin@zvu.hr (jdespotlucanin@zvu.hr), 2. Stu. 2010. u 19:41 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4