crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 491207

Zbornik radova

Autori: Mihaljević, Milan
Naslov: Strukturni i nestrukturni padeži u hrvatskom jeziku
( Structural and Non-Structural Cases in Croatian )
Izvornik: Sintaksa padeža / Birtić, Matea ; Brozović Rončević, Dunja (ur.). - Zagreb : Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Filozofski fakultet Osijek , 2010. 179-192 (ISBN: 978-953-6637-58-4).
Skup: Drugi hrvatski sintaktički dani
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 13-15.10.2008.
Ključne riječi: sintaksa; strukturni i nestrukturni padeži; hrvatski jezik; nominativ; genitiv; dativ; akuzativ; lokativ; instrumental
( syntax; structural and non-structural cases; Croatian language; nominative; genitive; dative; accusative; locative; instrumental )
Sažetak:
Autor u radu pokazuje s kakvim se problemima susrećemo kada se pokuša odrediti koji su padeži u hrvatskom jeziku strukturni, a koji nisu. Nesporan je položaj subjektnoga nominativa, akuzativa izravnog objekta te genitiva kao dopune imenici unutar imenske skupine. Ti se padeži mogu jednoznačno odrediti kao strukturni. Nesporno je i to da su svi prijedložni padeži nestrukturni. Sporna je razredba tzv. objektnoga nominativa, subjektnoga genitiva i akuzativa te osobito besprijedložnoga dativa i instrumentala. Na tim se primjerima pokazuje da mjerila za određivanje strukturnih i nestrukturnih padeža koja je predložila E. Woolford (2006.) nisu ni teorijski neutralna ni dovoljna da bi se u konkretnim primjerima odredio položaj tih padeža. U mnogim slučajevima ne može se jednoznačno odrediti je li riječ o strukturnim ili nestrukturnim padežima jer postoje različiti opisi u kojima je sintaktički položaj istih imenskih skupina u strukturi različit, a nema ni suglasnosti oko toga mijenja li se pri promjeni strukture i tematska uloga imenske skupine ili samo njezin sintaktički položaj. Mjerila E. Woolford daju u različitim pristupima za isti padež u istoj konstrukciji različit rezultat. Prema jednom opisu mora se taj padež smatrati strukturnim, a prema drugome nestrukturnim padežom. Upitno je je li i samo razlikovanje strukturnih i nestrukturnih padeža teorijski neutralno ili je svojstveno samo nekim teorijama.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 090-0900998-0995
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: mihalj@stin.hr (mihalj@stin.hr), 15. Stu. 2010. u 09:17 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4