crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 491802

Časopis

Autori: Lučev, Ivana; Tadinac, Meri
Naslov: Provjera dvaju modela subjektivne dobrobiti te povezanosti zadovoljstva životom, demografskih varijabli i osobina ličnosti.
( Examining Two Models of Subjective Well-being, Correlations between Satisfaction with Life, Demographic Variables and Personality Traits. )
Izvornik: Migracijske i etničke teme (1333-2546) 26 (2010) (2010), 3; 263-296
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: zadovoljstvo životom; model opće pozitivnosti; model prosudbi; osobine ličnosti; demografske varijable
( satisfaction with life; general positivity model; judgment model; personality traits; demographic variables )
Sažetak:
U radu se provjerom dvaju modela subjektivne dobrobiti nastoji pridonijeti razumijevanju složenih procesa koji se nalaze u podlozi doživljaja i procjene zadovoljstva. Na 1048 sudionika primjenjeni su upitnici zadovoljstva životom, IPIP-50 upitnik koji zahvaća velikih pet dimenzija ličnosti i upitnik općih podataka. Zadovoljstvo životom općenito bilo je statistički značajno pozitivno povezano sa zadovoljstvom odnosima s drugim ljudima, zadovoljstvom zdravljem te sa specifičnim aspektima ovih domena. Povezanosti su bile manje za specifične domene i prema tome u skladu s modelom prosudbi za sve osim za zadovoljstvo raspoloženjem. Proveli smo hijerarhijsku regresijsku analizu kako bismo provjerili koji udio varijance zadovoljstva globalnim domenama objašnjavaju zadovoljstvo specifičnim aspektima domene i opće zadovoljstvo životom. Rezultati govore u prilog modela prosudbi subjektivne dobrobiti za domenu odnosa s drugim ljudima kao i za domenu zdravlja. Opće zadovoljstvo životom objasnilo je statistički značajnu količinu dodatne varijance kad je uvršteno u regresijsku jednadžbu nakon prosječne procjene odgovarajućih specifičnih aspekata, a doprinos općeg zadovoljstva ostao je značajan i kad se kontrolirao utjecaj osobina ličnosti. Dobivene su statistički značajne povezanosti svih pet dimenzija ličnosti modela velikih pet (Big Five) i zadovoljstva životom općenito. Koeficijenti korelacije iznose -0.41 za neuroticizam, 0.30 za ekstraverziju, 0.14 za ugodnost, 0.13 za savjesnost i 0.22 za intelekt i svi su značajni na razini rizika manjoj od 1%. Od ispitanih demografskih varijabli, statistički značajne povezanosti sa općim zadovoljstvom životom imale su dob, stupanj školovanja i postojanje veze, pri čemu su mlađe, bolje obrazovane i osobe u vezi bile zadovoljnije životom općenito. Žene su bile statistički značajno zadovoljnije odnosom s roditeljima, dok su muškarci zadovoljniji odnosom s partnericom, tjelesnom pokretljivošću, razinom energije, otpornošću na bolesti i odsutnošću bolova.
Projekt / tema: 076-0762385-2375
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Provjera dvaju modela subjektivne dobrobiti te povezanosti zadovoljstva životom, demografskih varijabli i osobina ličnosti.
Upisao u CROSBI: netko (ilucev@imin.hr), 18. Stu. 2010. u 14:49 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4