crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 492234

Časopis

Autori: Ajduković, Marina; Ogresta, Jelena
Naslov: Što možemo naučiti iz analize radova i istraživanja o nasilju nad djecom u obitelji objavljenih u Hrvatskoj od 1985. do 2009. godine?
( What Can We Learn from the Analysis of Works and Research on Violence against Children in Families Published in Croatia from 1985 to 2009? )
Izvornik: Dijete i društvo : časopis za promicanje prava djeteta (1332-3210) 12 (2010), 1/2; 41-66
Vrsta rada: prethodno priopćenje
Ključne riječi: nasilje nad djecom u obitelji; bibliografija; istraživanja
( violence against children in families; bibliography; research )
Sažetak:
Cilj ovog rada je prikazati i kritički analizirati ključna obilježja objavljenih tekstova (knjiga i članaka) iz područja nasilja nad djecom u obitelji u razdoblju od 1985. do 2009. godine. U analizu je uključeno 162 jedinica analize: 11 autorskih knjiga i 151 članak od kojih je 97 objavljeno u časopisima a 54 u zbornicima radova i knjigama. Najveći broj radova je objavljen u razdoblju od 2000. do 2004. kad objavljen 79 radova odnosno 48, 7% ukupne stručne produkcije u razdoblju od 25 godina. Najviše tekstova je posvećeno pojavnim oblicima, razumijevanju psihosocijalnih aspekata nasilja nad djecom u obitelji, uzrocima i posljedicama nasilja (24, 7%) te odnosu stručnjaka i društvenoj odgovornost pojedinih sustava u pristupu zlostavljanoj djeci (19, 1%). Isti broj radova (19, 1%) se odnosi na intervencije odnosno otkrivanje, prevenciju i tretman nasilja nad djecom u obitelji. Na pravne aspekte nasilja se odnosi 16, 0% radova. Analiza objavljenih članaka i knjiga pokazala je da profesionalna javnost ima dobar uvid u pojavne oblike, uzroke, neposredne i dugoročne posljedice nasilja nad djecom u obitelji. Također postoji dobro i dostupno znanje kako prepoznati pojedine oblike nasilja nad djecom u obitelji, kako reagirati kad se nasilje prepozna i kako voditi prvi ili/i forenzični intervju sa zlostavljanim djetetom. Ono što nedostaje su opis i evaluacija intervencija. Analiza je također omogućila bolji uvid u poteškoće u istraživačkoj praksi koje se očituju u neujednačenim definicijama „predmeta“ mjerenja, različitim mjernim instrumentima (upitnicima i skalama) te nereprezentativnim uzorcima. To otežava uspoređivanje podataka i praćenje kretanja i rasprostranjenosti pojave. Na kraju teksta su preporuke o mogućem unapređivanju istraživanja kao „kamena temeljca“ djelotvorne nacionalne strategije prevencije i neposredne zaštite djece od nasilja u obitelji.
Projekt / tema: 066-0661686-1431
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Što možemo naučiti iz analize radova i istraživanja o nasilju nad djecom u obitelji objavljenih u Hrvatskoj od 1985. do 2009. godine?
Upisao u CROSBI: jogresta@pravo.hr (jogresta@pravo.hr), 22. Stu. 2010. u 17:59 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4