crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 492792

Časopis

Autori: Živaković-Kerže, Zlata
Naslov: Konstantin Graff, gradonačelnik Osijeka na prijelazu 19. u 20. stoljeće (Posebni osvrt na gospodarske, društvene i ine prilike u Graffovo vrijeme)
( Konstantin Graff, the mayor of Osijek by the end of the 19th and the beginning of the 20thcentury (With the special survey of the economic, social and other circumstances in Graff’s time) )
Izvornik: Godišnjak Njemačke narodnosne zajednice ... (1331-7172) 1 (2010), 1; 187-198
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Konstantin Graff; gradonačelnik Osijeka; gospodarski razvoj Osijeka; gradski vodovod; promet; stanovništvo; industrija
( Konstantin Graff; mayor of Osijek; economic development )
Sažetak:
Konstantina Graffa su članovi gradskog zastupstva 19. listopada 1895. jednoglasno izabrali za gradonačelnika slobodnog i kraljevskog grada Osijeka. Na toj je funkciji bio u tri mandata sve do 1913. godine. Istaknuta je osoba političkog, prosvjetnog i društvenog života grada. U njegovo je vrijeme Osijek slavonska metropola i jedno od važnijih središta u Trojednici s izrazitim upravnim i vojnim obilježjem. Gospodarski je najrazvijeniji grad u Slavoniji, koji je zadržao svoje prvotne unutarnje i vanjske razvojne činitelje i osobnosti. U Graffovo vrijeme nastupio je u Osijeku pravi polet u razvoju novčarstva kojemu je snažna privreda grada (industrija, trgovina, promet, obrtništvo…) dugovala gotovo sve što je postigla prvih desetljeća 20. stoljeća. Snažno razvijeno gospodarstvo u cjelini osiguralo je i omogućilo gradu i njegovim građanima graditeljsko širenje koje je bilo najočitije u izgradnji novih dijelova grada i brojnih ulica. (Posebice se brzo izgrađivao Gornji grad u smjeru zapada). U cjelini prateći značenje gradonačelnika Graffa očitovalo se u usmjeravanju grada Osijeka prema značajnom industrijskom, gospodarskom, kulturnom i inom središtu Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.
Projekt / tema: 252-2522632-2629
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Konstantin Graff, gradonačelnik Osijeka na prijelazu 19. u 20. stoljeće (Posebni osvrt na gospodarske, društvene i ine prilike u Graffovo vrijeme)
Upisao u CROSBI: zzkerze@isp.hr (zzkerze@isp.hr), 27. Stu. 2010. u 20:34 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4