Fizikalne opasnosti u hrani (CROSBI ID 42599)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Klapec, Tomislav
hrvatski
Fizikalne opasnosti u hrani
Fizikalni su onečišćivači primjese i onečišćenja u hrani koji uključuju komadiće stakla, plastike, gume, metala (od sačme u ustrijeljenim životinjama do vijaka i sličnih dijelova procesne opreme), kosti, tkanine, drveta, kamena, kukaca, malih životinja, hrđu, itd. Najčešće u hranu dospijevaju nenamjerno, ali mogu biti i namjerno dodavani u svrhu patvorenja ili sabotažom od strane zaposlenika, pri čemu narušavaju estetiku proizvoda i/ili su izvor opasnosti za potrošača. Ponekad i sama namirnica, temeljem svojih dimenzija i fizikalnih svojstava, može predstavljati opasnost.
prirodni toksini, onečišćivači iz okoliša, toksikanti u namirnicama, hrani i vodi dospjeli ili nastali tijekom proizvodnje, obrade ili čuvanja, onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom, prehrambeni aditivi, fizikalne opasnosti u hrani
nije evidentirano
engleski
Physical hazards in food
nije evidentirano
natural toxins, environmental contaminants, toxicants in foodstuff, food and water originated or formed during production, processing or storage, contaminants from food contact materials and objects, food additives, physical hazards in food
nije evidentirano
Podaci o prilogu
247-250.
objavljeno
Podaci o knjizi
Hengl, Brigita
Osijek: Hrvatska agencija za hranu
2010.
978-953-55680-2-5