crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 494634

Časopis

Autori: Petravić Tominac, Vlatka; Novotni, Dubravka; Zechner-Krpan, Vesna; Ćurić, Duška; Srečec, Siniša
Naslov: Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana
( Increase of product value by using β-glucan )
Izvornik: Novi pekar (1332-716X) 10 (2010), 5; 24-28
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: β-glukan ; pekarski proizvodi ; funkcionalna hrana
( β-glucan ; bakery products ; functional food )
Sažetak:
Zbog niza poželjnih svojstava β-glukana može se očekivati sve veća primjena ovih vlakana u proizvodnji hrane. S obzirom na to da veliki broj β-glukana potječe iz žitarica ili kvasca, uspješno ih se može primijeniti u proizvodnji raznih pekarskih proizvoda. Komercijalno dostupni koncentrati i izolati omogućuju jednostavnu primjenu β-glukana u proizvodnji. Njima se može mijenjati tekstura i struktura proizvoda, ali i poboljšati prehrambena vrijednost. Funkcionalni proizvodi sve su popularniji među potrošačima diljem Europe pa se isti trend može očekivati i u Hrvatskoj. Stoga β-glukane iz ječma, zobi i otpadnog kvasca treba smatrati važnim funkcionalnim sastojcima za pekarsku industriju.
Projekt / tema: 058-0580696-0702
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Biotehnologija,Prehrambena tehnologija
URL Internet adrese: http://novipekar.hr/PDF/2010_10/BetaGlucan.pdf
URL cjelovitog teksta: http://novipekar.hr/PDF/2010_10/BetaGlucan.pdf
Google Scholar: Dodavanje vrijednosti proizvodu primjenom β-glukana
Upisao u CROSBI: netko (vpetrav@pbf.hr), 11. Pro. 2010. u 20:52 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4