crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 496002

Ostalo

Autori: Mikulec, Nataša; Zamberlin, Šimun; Havranek, Jasmina; Gagić, Ružica; Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven
Naslov: Istraživanje kvalitete jogurta s dodatkom Broccolina (ekstrakt brokule)
( Quality of yoghurt with Broccolin (broccoli extract) )
Izvornik: Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Vrsta: Elaborat
Godina: 2010
Ključne riječi: brokula; ekstrakt brokule; jogurt;
( broccoli; broccoli extract; yoghurt )
Sažetak:
Brokula je jestiva povrtna kultura koja pripada porodici Brassicaceae. Funkcionalna svojstva brokule su povezana s činjenicom da ona sadrži više kemijskih spojeva koji posjeduju antikancerogena svojstva. Veliki problem na putu od proizvodnje do potrošača predstavlja kratko vrijeme trajnosti brokule u svježem stanju, zbog njenog vrlo velikog intenziteta disanja. Jedan od načina produženja trajnosti hranjivih i funkcionalnih sastojaka brokule je proizvodnja njenog ekstrakta vakuumskim sušenjem kojeg primjenjuje tvrtka Pond d.o.o. iz Samobora i plasira na tržište pod nazivom „Broccolin® (čisti ekstrakt brokule) - prirodni antioksidans“ (Broccolin). Cilj ovog preliminarnog istraživanja bio je provjeriti dali je moguće proizvesti tekući jogurt (jogurt) s dodatkom Broccolina® te utvrditi njegov utjecaj na fizikalno-kemijska i mikrobiološka svojstva jogurta tijekom pohrane od 21 dan u kontroliranim uvjetima. Nadalje, cilj je bio i utvrditi optimalnu koncentraciju Broccolina u jogurtu s obzirom na njegova senzorička svojstva. Tijekom pohrane od 21 dan pri temperaturi 4 ± 2°C, jogurt obogaćen dodatkom Broccolina sadrži poboljšana nutritivna svojstava u odnosu na jogurt bez dodatka Broccolina, zbog povećanog sadržaja masti i proteina koji potječe od ekstrakta brokule. Broccolin® ne utječe negativno na sadržaj laktoze, kiselost i preživljavanje bakterija jogurtne kulture tijekom navedenih uvjeta pohrane. S obzirom na senzorička svojstva, istraživanjem je utvrđeno da je optimalan udio Broccolina® u tekućem jogurtu 0, 3 %.
Projekt / tema: 178-1782128-2127, 178-1782128-2124, 178-1782128-2121
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: nmikulec@agr.hr (nmikulec@agr.hr), 23. Pro. 2010. u 09:37 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4