crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 496613

Zbornik radova

Autori: Brajša-Žganec, Andreja
Naslov: Agresivno ponašanje i eksternalizirani problemi predškolske djece: zaštitni čimbenici i različiti procjenjivači
( Aggressive behavior and externalising problems of preschool children: protective factor and different evaluators )
Izvornik: Nasilje nad djecom i među djecom, Zbornik radova II. znanstveno-stručnog skupa održanog u Osijeku 2008. godine / Vladimir Kolesarić (ur.). - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet , 2010. 85-102 (ISBN: 978-953-314-024-7).
Skup: Nasilje nad djecom i među djecom
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 27.-29.11. 2008.
Ključne riječi: agresivno ponašanje; eksternalizirani problemi; predškolska djeca; različiti procjenjivači; zaštitni čimbenici
( aggressive behavior; externalising problems; preschool children; different evaluators; protective factor )
Sažetak:
Dosadašnja istraživanja pokazuju da je manifestiranje agresivnog ponašanja i eksternaliziranih problema u predškolskoj dobi povezano s agresivnim ponašanjem kasnije u životu. Cilj je utvrditi postoje li razlike u manifestiranju agresivnog ponašanja te prisutnosti eksternaliziranih problema, između dječaka i djevojčica u predškolskoj dobi, te postoje li razlike u roditeljskim i odgajateljskim procjenama tih ponašanja i problema. Uz to cilj je rada provjeriti prediktivnost nekih individualnih i okolinskih čimbenika za roditeljske i odgojiteljske procjene eksternaliziranih problema odnosno agresivnog ponašanja. Podaci o dječjem agresivnom ponašanju prikupljeni su od odgajatelja dok su procjene eksternaliziranih problema prikupljene od tri procjenjivača (odgajatelja, majke i oca) za 506 djece iz cjelovitih obitelji prosječne starosti 5 godina i 2 mjeseca. Roditeljske procjene ispitane su Skalom procjene ponašanja djece od 4 do 18 godina (CBCL), a odgojiteljske Skalom procjene ponašanja djece od 6 do 18 godina – oblikom za procjene odgajatelja (TRF), te Pros/Ag skalom. Prikupljene su i očeve i majčine procjene mjera obiteljskog funkcioniranja, emocionalnog života obitelji te temperamenta djeteta. Uspoređene su procjene agresivnog ponašanja i eksternaliziranih problema iz roditeljske i odgajateljske perspektive. Dobivene su značajne povezanosti između roditeljskih i odgajateljskih procjena, pri čemu su znatno više korelacije između procjena očeva i majki u odnosu na korelacije između procjena roditelja i odgajatelja. U skladu s očekivanjima i ranijim empirijskim nalazima, roditelji kao i odgajatelji dječake su procijenili agresivnijima, a predikcija njihovih procjena, od odabranih prediktora, u najvećoj je mjeri određena procjenom dimenzije samokontrole djeteta te roditeljskim procjenama pojedinih mjera obiteljskog funkcioniranja. Rezultati multiplih regresijskih analiza ukazuju na važnost dimenzija temperamenta te varijabla obiteljskog funkcioniranja kao zaštitnih čimbenika u predikciji agresivnog ponašanja i eksternaliziranih problema djece predškolske dobi. Činitelji koji potiču agresivno ponašanje odnosno pojavu eksternaliziranih problema već u predškolsko doba su individualne karakteristike djeteta koje se razvijaju u interakciji genetskih i okolinskih čimbenika te situacijski čimbenici.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 194-1941558-1527
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: andreja@pilar.hr (andreja@pilar.hr), 2. Sij. 2011. u 13:32 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4