crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 497945

Zbornik radova

Autori: Parađiković, Nada; Vinković, Tomislav, Vinković Vrček, Ivana; Teklić, Tihana; Lončarić, Ružica; Baličević, Renata
Naslov: Antioksidativni status i pojava vršne truleži ploda paprike pod utjecajem biostimulatora
( Biostimulants effect on the antioxidative composition and BER in pepper fruits )
Izvornik: 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). (ur.). - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku , 2010. .
Skup: 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 2010.
Ključne riječi: antioksidativni status; biostimulatori; paprika; prinos; vršna trulež ploda
( antioxidative composition; biostimulants; pepper; yield; BER )
Sažetak:
U ovom istraživanju je praćen antioksidativni status ploda paprike kao i prinos te pojava vršne truleži pod utjecajem tretmana s biostimulatorima i sorte. Statistički značajno najveći (P≤0, 01) antioksidativni status zabilježen je kod tretiranih biljaka paprike Century F1 (polubabura), dok tretman nije značajno utjecao na isti kod paprike Blondy F1 (babura). Nadalje, broj plodova bio je pod značajnim utjecajem sorte i tretmana (P≤0, 01) u prvoj berbi, a kasnije samo pod utjecajem sorte (P≤0, 05). Prinos ploda je tijekom svih 5 berbi bio veći kod tretiranih biljaka, ali značajno veći (P≤0, 05) samo u prvoj berbi. Nekomercijalni plodovi kao i vršna trulež pojavili su se tek tijekom 4. i 5. berbe. Oba pokazatelja bila su pod značajnim utjecajem tretmana u obje berbe (P≤0, 01). Drugim riječima, puno manje nekomercijalnih plodova i vršne truleži je zabilježeno kod tretiranih biljaka što ide u prilog tretmanu s biostimulatorima. Općenito, tretman s biostimulatorima je pozitivno utjecao na sve ispitivane pokazatelje kod paprike u tipu polubabure Century F1, dok je značajno smanjio pojavu nekomercijalnih plodova i vršne truleži kod Blondy F1 što u konačnici daje veći komercijalni prinos. Na kraju se može zaključiti da je tretman s biostimulatorima dao dobre rezultate direktnim povećanjem prinosa kao i temeljem smanjenja pojave nekomercijalnih plodova i pojave vršne truleži ploda što ujedno olakšava cjelokupni proces proizvodnje pogotovo u fazi sortiranja ploda.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemija,Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: ivinkovic@imi.hr (ivinkovic@imi.hr), 12. Sij. 2011. u 20:31 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4