Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 501092

Disertacija

Autor: Škvorc, Dejan
Naslov: Programiranje prilagođeno potrošaču
( Consumer Programming )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Fakultet elektrotehnike i računarstva
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 08.07.
Godina: 2010
Stranica: 347
Mentor: Srbljić, Siniša
Ključne riječi: Programiranje prilagođeno potrošaču; kakvoća korisničkog doživljaja; poosobljavanje; programiranje radnog tijeka; usložnjavanje udomljenika; stvaralačke mogućnosti programske paradigme
( Consumer programming; quality of experience; personalization; workflow programming; widget composition; application development potential )
Sažetak:
Suvremeni oblici internetskih primjenskih programa, kao što su mrežni dnevnici, raspravna središta i društvene mreže, oslanjaju se na sklonost potrošača prema samostalnom stvaranju digitalnog sadržaja. Međutim, razvoj primjenskih programa, kao najkreativniji oblik primjene računala i informacijskih tehnologija, još uvijek je ograničen na razmjerno mali broj školovanih programera. U okviru ove doktorske disertacije, predložena je programska paradigma koja širokom krugu korisnika računala omogućava samostalno uključivanje u razvoj primjenskih programa. Istraženi su kognitivno i iskustveno bliski oblici predodžbe i postupci izgradnje primjenskih programa. Definirana je metodologija za ocjenu bliskosti razvojnog postupka umnom režimu potrošača te su izabrani elementi, tehnike i pravila za oblikovanje potrošaču prilagođene programske paradigme. Predložena je programska paradigma zasnovana na usložnjavanju udomljenika u kojoj se primjenski program gradi povezivanjem programskih komponenti izloženih putem grafičkog korisničkog sučelja prikazanog u web pregledniku. Izgradnja primjenskog programa sastoji se od izbora potrošaču prikladnih udomljenika za pribavljanje, obradu i prikaz informacija te njihovog povezivanja u radni tijek primjenom programirljivog udomljenika. Programski jezik za povezivanje komponenata u radni tijek prema zamislima potrošača zasnovan je na radnjama nad elementima grafičkog korisničkog sučelja udomljenika. Pokazano je da zbog kratkog vremena potrebnog za razvoj programa i velikog broja korisnika kojima je omogućeno sudjelovanje u njihovu razvoju, stvaralačke mogućnosti programske paradigme za usložnjavanje udomljenika mnogostruko premašuju stvaralačke mogućnosti uobičajenih oblika programskih paradigmi.
Projekt / tema: 036-0362980-1921
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Računarstvo
Puni text rada: 501092.DoktorskaDisertacija_DejanSkvorc_20100708.pdf (tekst priložen 4. Vel. 2011. u 10:03 sati)
Upisao u CROSBI: dskvorc@fer.hr (dskvorc@fer.hr), 4. Vel. 2011. u 10:03 sati