crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 503419

Zbornik radova

Autori: Šincek, Daniela; Špernoga, Snježana; Ajduković, Marina
Naslov: Viktimizacija u djetinjstvu, stil privrženosti i nasilje u romantičnim vezama studenata
( Childhood Victimization, Attachment Style, and Violence in Students' Romantic Relationships )
Izvornik: III. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja “Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici” – Program i sažeci izlaganja / Kolesarić, Vladimir ; Ručević, Silvija ; Šincek, Daniela (ur.). - Osijek : Filozofski fakultet u Osijeku , 2010. 76-76 (ISBN: 978-953-314-028-5).
Skup: III. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja “Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici”
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 25. - 27. 11. 2010.
Ključne riječi: victimizacija; privrženost; nasilje; romantične veze
( victimization; attachment; violence; romantic relatioships )
Sažetak:
Nasilje u romantičnim vezama mladih se značajnije počelo istraživati u posljednjih tridesetak godina. Nasilni obrazac ponašanja koji se javi u mladenačkom romantičnom odnosu može se prenositi i u druge odnose romantičnog tipa. Samopoštovanje, privrženost ljubavnom partneru/partnerici i iskustvo viktimizacije u primarnoj obitelji mogu biti činitelji rizika za nasilje u mladenačkim vezama. Ovim istraživanje ispitala se učestalost različitih oblika nasilnog ponašanja (fizičkog, seksualnog i psihološkog), spolne razlike, te doprinosi nekih činitelja rizika nasilnom ponašanju u vezama mladih. U istraživanju je sudjelovalo 278 sudionika (187 studentica i 91 student) 3., 4. i 5. godine studija, u dobi od 20 do 28 godina. Pokazalo se da je izuzetno visok postotak studenata bar jednom počinio, ali i doživio psihološko nasilje, te da više od trećine sudionika ima bar jedno iskustvo s činjenjem ili doživljavanjem fizičkog i seksualnog nasilja. Dobivena je značajna spolna razlika u činjenju seksualnog nasilja (mladići ga više čine), te u doživljavanju fizičkog i seksualnog nasilja (mladići ga više doživljavaju). Pokazalo se da su izbjegavajući i anksiozni stil privrženosti ljubavnom partneru/partnerici i viktimizacija u primarnoj obitelji značajni prediktori činjenja nasilja u vezi, dok su za doživljavanje nasilja u vezi značajni prediktori izbjegavajući stil privrženosti i viktimizacija u djetinjstvu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 066-0661686-1431
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: dsincek@ffos.hr (dsincek@ffos.hr), 22. Vel. 2011. u 08:04 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4