Utjecaj rafinacije na kvalitetu suncokretovog ulja (CROSBI ID 363486)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Butković, Branka
Škevin, Dubravka
hrvatski
Utjecaj rafinacije na kvalitetu suncokretovog ulja
U ovom radu provedena su istraživanja utjecaja rafinacije na kvalitetu suncokretovog ulja praćenjem parametara kvalitete sirovog ulaznog i nakon rafinacije izlaznog jestivog ulja. U istraživanju su postavljena tri tehnološka procesa koja se međusobno razlikuju u tehnologiji i starosti postrojenja dekoloracije i deodorizacije. Od parametara kvalitete određen je udio negliceridnih komponenti, oksidativni pokazatelji, Rancimat test i senzorska ocijena. Proces s kombinacijom kontinuirane dekoloracije i kontinuirane deodorizacije u koloni daje najbolje rezultate parametara kvalitete jestivog suncokretovog ulja.
suncokretovo ulje; negliceridne komponente; oksidacijska stabilnost; kontinuirana dekoloracija; kontinuirana dezodorizacija u koloni
nije evidentirano
engleski
Refinning affects on sunflower oil
nije evidentirano
sunflower oil; non-glyceride components; oxidative stability; continuous decoloration; continuous deodorization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
94
12.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb