Učinak dušika i zasušivanja na svojstva biljke kod ozimih sorti ječma (CROSBI ID 571230)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Lalić, Alojzije ; Guberac, Vlado ; Novoselović, Dario ; Goreta, Smiljana ; Dumičić, Gvozden ; Urlić, Branimir ; Drezner, Georg ; Dvojković, Krešimir ; Abičić, Ivan ; Kovačević, Josip
hrvatski
Učinak dušika i zasušivanja na svojstva biljke kod ozimih sorti ječma
Cilj rada bio je istražiti učinak sorte, vodnog stresa i ishrane dušikom (N) na morfološka i gospodarska svojstva ječma. Istraživanja ukazuju na suodnos vodnog stresa, ishrane dušikom (razine = 5 mmol/L N ; N10 = 10 mmol/L N ; N15 = 15 mmol/L N) i sorte. Vodni stres je imao značajan negativan učinak na broj vlati, broj listova, količinu klorofila, ukupnu masu biljke i lista. Ustanovljen je pozitivan učinak ishrane u uvjetima stresa, iako je učinak ishrane na istraživana svojstva jači u uvjetima uzgoja bez vodnoga stresa. Utvrđeno je da sorte Vanessa i Spartak pod utjecajem vodnog stresa najbolje održavaju osmotski potencijal i relativni sadržaj vode (RWC) u biljci, pokazujući najmanje razlike između najznačajnijih morfoloških svojstava u uvjetima vodnog stresa i bez stresa.
ječam; vodni stres; ishrana; dušik; sorta
nije evidentirano
engleski
Effect of nitrogen and water deficiency on the properties of plants in the winter barley varieties
nije evidentirano
barley; water deficiency; nutrition; N; variety
nije evidentirano
Podaci o prilogu
596-600.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Milan Pospišil
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-71-4
Podaci o skupu
predavanje
14.02.2011-18.02.2011
Opatija, Hrvatska