crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 505472

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Vukoja, Vida
Naslov: Dobro i zlo - dva lica ljubavi (Značenjska raščlamba hrvatskih crkvenoslavenskih leksema osnova izvedenih iz korijena ljub-)
( Good and bad – two facets of love (Semantic analysis of the Croatian Church Slavonic lexems derived from the stems containing the root ljub-) )
Knjiga: Poj željno! Iskazivanje i poimanje emocija u hrvatskoj pisanoj kulturi srednjega i novoga vijeka
Urednik/ci: Kapetanović, Amir
Izdavač: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Grad: Zagreb
Godina: 2012
Raspon stranica:: 25-85
Ukupni broj stranica u knjizi:: 61
ISBN: 1-111-11111-1
Ključne riječi: hrvatski crkvenoslavenski korijen ljub-, čuvstvo, afekt, pojam ljubavi
( Croatian Church Slavonic root ljub-, passion, affect, concept of love )
Sažetak:
U prilogu se raščlanjuju primjeri uporabe leksema osnove ljub- i osnovâ koje sadrže morfem ljub-, a značenje im je povezano s izricanjem osjećajnosti. U obzir će se uzeti primjeri koji se nalaze u kartoteci primjera priređenoj za izradu Rječnika crkvenoslavenskoga jezika hrvatske redakcije. Riječ je o gotovo stotinu različitih leksema i gotovo 1500 primjera u kojima se nalaze njihove potvrde. Svrha je raščlambe što jasnije prepoznavanje značenjske strukture koju ostvaruju leksemi navedene osnove. Konceputalno, raščlamba se oslanja na Akvinčev, srednjovjekovni sustav čuvstava, a ne na neku od suvremenih teorija emocija. Posebna će se pozornost obratiti na činjenicu da se leksemi osnove ljub- značenjski mogu podijeliti u dvije skupine: lekseme koji imaju moralno pozitivno značenje (poput hrv. ͹ljubiti, voljeti͸) i lekseme koji imaju moralno negativno značenje (poput hrv. ͹učiniti preljub͸). Obje se skupine najvećim dijelom oslanjaju na stanje u grčkim i latinskim predlošcima hrvatskih crkvenoslavenskih tekstova. Morfološki gledano, prepoznaje se da u skupini leksema s moralno pozitivnim značenjem nema leksema s morfemom dê- (poput npr. ljubodêênie), dok su takvi leksemi brojni u skupini leksema s moralno negativnim značenjem. Istodobno, neki se drugi morfemi učestalo pojavljuju u obje navedene skupine, npr. morfem prê- (kao u prêljublenь, ali i prêljubi). Metodološki, raščlamba će se zasnivati na prepoznatim prijevodnim obrascima s grčkim i latinskim leksemima iz prijevodnih predložaka obrađenih hrvatskih crkvenoslavenskih tekstova te na prepoznavanju razjašnjenja izrečenih tzv. prirodnim semantičkim metajezikom poznatim iz radova Anne Wierzbicke i Cliffa Goddarda.
Projekt / tema: 090-0900998-0993
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: vvukoja@ffzg.hr (vvukoja@ffzg.hr), 9. Ožu. 2011. u 13:22 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4