crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 505992

Disertacija

Autor: Ferina, Jelena
Naslov: Prostorna razdioba komponenti vodne ravnoteže u Hrvatskoj
( Spatial distribution of water balance components in Croatia )
Vrsta: diplomski rad
Fakultet: Prirodoslovno-matematički fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 11.03.
Godina: 2011
Stranica: 52
Mentor: Grisogono, Branko
Neposredni voditelj: Vučetić, Višnjica
Ključne riječi: komponente vodne ravnoteže; Palmerova metoda; potencijalna evapotranspiracija; stvarna evapotranspiracija; sadržaj vode u tlu; procjeđivanje; otjecanje; gubitak vode iz tla; Hrvatska
( water balance components; Palmer method; potential evapotranspiration; evapotranspiration; soil water reserve; recharge; runoff; soil moisture loss; Croatia )
Sažetak:
Koristeći 29-ogodišnji kontinuirani niz meteoroloških podataka (temperatura, količina oborine i relativna vlažnost zraka) s 82 postaje i uvažavajući pedološke podatke, Palmerovom metodom određene su mjesečne vrijednosti komponenti vodne ravnoteže u Hrvatskoj. Izrađeni su prostorni prikazi godišnjih vrijednosti navedenih komponenti i vrijednosti istih komponenti za vegetacijsko razdoblje. Komponente vodne ravnoteže su: potencijalna evapotranspiracija (PET), stvarna evapotranspiracija (ET), sadržaj vode u tlu (S), otjecanje (RO), procjeđivanje (R) i gubitak vode iz tla (L). Evapotranspiracija je proces isparavanja vode s tla (evaporacija) te iz biljaka i životinja (transpiracija). Komponente vodne ravnoteže, iako najvećim dijelom ovise o klimatskim elementima, ovise i o geografskom položaju i geološkoj podlozi. Kada bi bilo dovoljno oborine, najviše evapotranspiracije bilo bi u Dalmaciji, no zbog nedostatka oborine isparavanje u Dalmaciji se ne razlikuje od isparavanja u ostatku Hrvatske. Otjecanje je najveće u područjima s velikom količinom oborine (gorska Hrvatska). Analizirane promjene za razdoblje 1981–2009. ukazuju na više temperature zraka i manje količine oborine u odnosu na standardni klimatološki period 1961–1990. Njihov međusobni odnos nepovoljno utječe na evapotranspiraciju u područjima s nedovoljnom količinom oborine (primorska Hrvatska). Pri izračunu komponenti vodne ravnoteže nisu korišteni detaljni pedološki podaci niti je uzet u obzir utjecaj reljefa. Utjecaj reljefa nije uzet u obzir niti pri interpolaciji podataka na područje između postaja. Unatoč tome, dobivena je opća (gruba) slika razdiobe komponenti vodne ravnoteže u Hrvatskoj. Primjena proračuna komponenti vodne ravnoteže moguća je i bitna u racionalnom gospodarenju s vodom, u poljoprivredi i vodnom gospodarstvu.
Projekt / tema: 119-1193086-1311, 004-1193086-3035
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Geologija
Puni text rada: 505992.Diplomski_rad_JF_2011.pdf (tekst priložen 14. Ožu. 2011. u 10:19 sati)
Upisao u CROSBI: amarki.geol@pmf.hr (amarki.geol@pmf.hr), 14. Ožu. 2011. u 10:19 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4